user-image
Okänd
Kille ,16 år

Hej! För några månader sedan i somras var jag på ett stort event som du kanske känner till som heter Dreamhack. Där förekom det mycket cigaretter, snus och alla mina vänner rökte/snusade någon gång. När jag var där så blev jag bjuden på ”Göteborgs Rapé” och nu sedan 2 månader tillbaks har jag köpt själv av märkena ”Catch” och ”Granit”. Även om jag snusar ganska lite i förhållande till många andra (runt 5-7 pillror om dagen) så känns det rätt onödigt och jag känner nu att jag med tanke på min unga ålder borde lägga mina pengar och energi på annat än snus. Därför undrar jag hur man på lättast sätt slutar utan att använda sig av nikotintuggummin etc. En av mina vänner körde på taktiken att ”när det tar slut så slutar jag” jag funderade på att göra samma sak, men det borde väl egentligen bara vara som att uppmuntra beroendet?


SVAR

Hej!

När det gäller att sluta snusa/röka så handlar mycket om motivation och vilja. Det gäller således att vara redo när man väl gör sina försök. Väg fördelar och nackdelar mot varandra. Det blir ännu viktigare om man inte vill ta hjälp av exempelvis tuggummin etc. Sedan bör du ta bort saker som påminner dig/frestar dig till att snusa. Försök få familj och vänner att hjälpa dig med detta också. Tvätta händer med mera ofta så det inte luktar om dem. Sedan tycker jag att du bör tala med skolsköterskan, någon på Ungdomsmottagningen eller så för att få värdefullt stöd - och tips. Tillsammans kan ni lägga upp en plan för hur du på bästa sätt ska lyckas. Förhoppningsvis kan de också föra så kallade motiverande samtal med dig (om det behövs) - något som brukar vara en ganska effektiv metod. 

Kanske ska du börja med att trappa ner?

Följande tips kommer från Vårdguidens hemsida:

- Använd portionssnus istället för lössnus.
- Gå från light- till minisnus.
- Placera dosorna utom synhåll.
- Lämna snusdosan hemma ibland.
- Prova snus utan nikotin.
- Minska tiden med snus i munnen - minska mängden snus.

Ovan länkade sida har även andra bra tips som jag tycker du bör läsa. Detta svar på en tidigare fråga (liknande) kanske också kan ge dig en del information/länkar som du kan komma att ha nytta av. Stirra dig inte blind på att det handlar om rökning.

Lycka till!

Kram, Louise


Visningar : 1011

Senaste frågorna

Se Alla