user-image
Okänd
Kille ,17 år

Jag är bisexuell, så jag träffade en kille i samma ålder som mig igår. Vi gick hem till han och hade analsex. Det gjorde ganska ont, men jag hade inget problem med det. Men innan så frågade jag ifall han hade kondom, då svarade han ”Nej, men jag är frisk. Tog ett test förra veckan”. Jag ville mest ha det för hygienen, frågade även ifall han hade glidmedel, vilket han såklart inte skulle ha heller. Efter så frågade han ifall det var min första gång, vilket det var. Andra gången för han. Lite frågor… * Jag minns att jag var på en klassresa när jag gick i 8:an. Vi gick till Ungdomsmottagningen och då berättade dom att det är klokt att använda kondom under analsex pga infektioner. Stämmer detta? Kan jag eller min partner få någon form utav infektion? * Gör det mindre ont ifall man har glidmedel? * Jag berättade också innan att jag inte var helt ”ren”. Han brydde sig inte. Borde jag förbereda mig innan och se till så att jag är tom, eller vad man nu ska säga? * Är det så vanligt med könssjukdomar i Sverige? Jag vet att man borde vara försiktig, vilket är också en anledning varför jag frågade efter kondom. Han hade haft sex en gång och redan tagit ett test liksom. * I slutet så frågade han ifall det var okej att han kom i mig. Jag tvekade lite, men jag kände att jag kunde lika gärna prova. Kan detta vara farligt med tanke på sjukdomar osv? Tack! :)


SVAR

Hej,

Det stämmer det ni fick lära er i 8:an på Ungdomsmottagningen. Vid analsex finns risk för infektioner med tanke på att där kommer bajset ut som innehåller en massa bakterier. Av den anledningen ska man använda kondom.

I analen blir vi inte naturligt våta när vi blir sexuellt upphetsade, utan behöver därför använda glidmedel. Glidmedlet gör det smidigare och mindre smärtsamt vid analsex. Det gäller dessutom alltid att vara försiktig när man ska föra in något i analen genom att gå långsamt fram och låta ringmuskeln öppna sig.

Om du har bajs kvar i analen vid analsex spelar inte så stor roll om du använder kondom, då det framförallt är bakterierna man bör akta sig för. I övrigt handlar det mer om man blir äcklad av bajs eller inte.

Beroende på vilket land man jämför med är det mer eller mindre vanligt med könssjukdomar i Sverige. Något som är säkert är i varje fall att prevalensen av könssjukdomar ökat i landet, framförallt bland unga människor. Därför är det otroligt viktigt att använda kondom vid både penetrerande sex och oralsex. Om killen var ärlig med att ha gjort ett test bör du inte behöva oroa dig över könssjukdomar, men som sagt bakterierna i analen kan fortfarande orsaka infektioner.

Könssjukdomar smittar vid slemhinnekontakt då kroppsvätskor eller blod möts. Risken ökar därför att smittas av en könssjukdom om man kommer i kontakt med spermier.

Då du nu haft sex utan kondom råder jag dig att ta dig till närmsta Ungdomsmottagning (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) för att testa dig för könssjukdomar. Förhoppningsvis var killen i detta fallet ärlig och har alltså inga sjukdomar, men jag hoppas ändå att du i framtiden klarar av att stå upp för din hälsa genom att endast ha sex med kondom. Nu har du dessutom mer kunskap och förstår hur viktigt det är att skydda sig.

Mvh Ingrid.


Visningar : 2668

Senaste frågorna

Se Alla