user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Varför tycker jag det är skönt att skära mig? Varför är jag så ensam? Varför är min pappa alkoholist och drogmissbrukare? Varför är mitt liv ett helvete?


SVAR

Hej,

Det finns frågor som är svåra att svara på, och det är t.ex. varför vissa människor prövas hårt och känner att livet är ett helvete. Så ska det inte behöva vara, ingen förtjänar att uppleva livet så.

Du beskriver flera svåra saker som kan vara tungt att leva med. Att ha en förälder som missbrukar innebär att ständigt leva i ovisshet och rädsla för vad som ska hända. Den stressen kan lätt leda till känslor av ensamhet och en önskan om att ersätta den inre smärtan med yttre - dvs att skada sig på olika sätt.

Varför din pappa missbrukar kan jag inte svara på, men en sak vet jag - och det är att det INTE på något sätt är ditt fel att han gör det.

Det är viktigt att komma ihåg att du inte är ensam om att må som du gör och att ha det som du har det hemma. Det finns hjälp och stöd att få, både som barn till missbrukare och som självskadare.

För att du ska kunna få det stöd du behöver måste du våga prata med någon vuxen om hur du har det. Det kan kännas svårt, nästan omöjligt men ett första steg är att fundera på om det finns någon vuxen som du litar på. Det kan vara en lärare eller mentor, en kompis förälder eller kanske skolsyster. Om det känns svårt att prata fritt kan du skriva ner det du vill säga och lämna över pappret till den du berättar för.

Om du vill prata med någon som vet hur det är att leva med en förälder som missbrukar kan du skriva till Ersta Vändpunktens volontärer här på Ungdomar. Du kan också kolla på natvandrare.fryshuset.se när de är ute på Skype. Självklart kan du också skypa med någon av oss andra nätvandrare.

Ta hand om dig, du är värd att ha det bra!


Visningar : 906

Senaste frågorna

Se Alla