user-image
Okänd
Kille ,18 år

jag har haft problem med skolan sen 6:an skolkat väldigt mycket! Men jag fick en special lärare i 8:an som höll stenkoll på mig! Ja lyckades skrapa ihop tillräckligt med G:n för att slippa IV, vill poängtera att jag har aspergersyndrom, jag tycker och har väldigt svårt att kommunicera, de va nån som var expert inom ateism och han sa de att aspergers är ett osynligt handikapp, de håller ja med honom i! Men iallafall till saken, Jag fick precis med betyg för att kunna söka in till industri, vilket ja inte tycker är så jätte kul, as tråkigt rättare sagt, men nu tredje året, I can’t do this anymore! Att göra nånting man alls inte tycker är nå kul i 3 år, nu kan jag inte göra detta längre! Vill poängtera att min morsa har fixat så att ja börjar 12 och slutar halvfyra! Men ja kan fortfarande inte! Därför så skiter ja i de och skolkar! Jag försöker mms:a min morsa, men hon säger åt mig att komma hem och prata om det, fast hon vet att jag har aspergersyndrom! Hon säger att man inte kan bli nå om man hoppar av gymnasiet, Min fråga är vad ska ja göra? Jag vill känna att mitt liv har ett ändamål ja vill hjälpa människor utan att behöva kommunicera så mycket de vore min dröm! Teater fanns inte i den kommunen ja bor i! De är nåt ja också verkligen gillar, de är ända gången jag inte har svårt att kommunicera, för då är de inte jag som står på scen! Ska ja hoppa av, ska jag hoppa av, ska ja fortsätta skolka och bara komma på kärnämnena som jag gör, så ja iallafall får ett gymnasium utbildning, vad ska jag göra?


SVAR

Hej!

Jag förstår att det är jobbigt att du inte gillar den linjen du går på, och att det känns tungt att det är ett år kvar (för jag tolkar det som att du går sista året nu?).

Nu ger jag dig kanske ett tråkigt och väldigt vuxet svar och det är: hoppa inte av skolan! Gör det absolut bästa du kan nu sista året och skolka inte, för jag vågar nästan lova att du kommer att ångra dig bittert om du inte har godkända gymnasiebetyg sen. 

Jag tror att din mamma har rätt, det är jättesvårt att få jobb utan gymnasiebetyg, och risken är stor att du senare blir tvungen att läsa upp dina betyg på ett vuxengymnasium sen, typ komvux. Är du beredd att göra det? Jag tycker det är jättebra att du har drömmar om att i framtiden kunna hjälpa människor och att du är intresserad av exempelvis teater. Du har större chans att få göra vad du vill med bra betyg!

Med godkända gymnasiebetyg kommer du ha mycket större möjlighet att hitta ett jobb du vill ha och trivs på. Tänk så här, om du står ut ett år till på gymnasiet så har du fler jobb att välja på sen. Men om du hoppar av, blir du kanske fast på ett tråkigt jobb i flera år istället för att stå ut ett år till nu i gymnasiet.

Du skriver att du fick bra hjälp av en speciallärare tidigare, i 8:an och att det förändrade mycket. Finns det någon möjlighet att få liknande stöd nu? Har du testat att prata med lärare på skolan, kurator?

Jag tycker du ska kämpa på. I slutändan kommer det vara värt det när du står där med dina betyg. Du fixar det!

Lycka till!

Sara


Visningar : 1207

Senaste frågorna

Se Alla