user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Det är små sår inuti min slida och det kliar och skaver jättemycket. Vad kan det vara och vad ska jag göra? Jag vill verkligen inte besöka en gynekolog.


SVAR

Hej,

Såren du beskriver kan ha uppstått om du haft mycket sex och fått som skavsår. Dessa sår kan i sin tur ha orsakat en svampinfektion som nu gör att det kliar. Tecken på en svampinfektion är att det kliar och svider runt slidöppningen och på blygdläpparna. Underlivet kan även bli lite rött och irriterat. Flytningarna kan dessutom bli vita och gryniga, lite som torkad yoghurt. Känner du igen dessa symtom är det troligen en svampinfektion. Om du inte haft svamp i underlivet tidigare rekommenderar jag dig att gå till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) där de kan undersöka dig och avgöra om det är svamp. För att behandla svampen finns det receptfria salvor och vaginaltabletter på apoteket.

Har du haft oskyddat sex kan även risken finnas att du fått herpes som visar sig genom små blåsor på könet som blir till sår och det kan klia och svida. Är det så måste du också besöka ungdomsmottagningen där de kan avgöra om det är herpes, där kan även en läkare skriva ut eventuell medicin. 

Tyvärr måste du därmed besöka en barnmorska eller läkare för att göra en undersökning. Jag förstår om det känns nervöst och läskigt, men de på ungdomsmottagningen brukar alltid vara väldigt duktiga på att få en att slappna av. 

Mvh Ingrid.


Visningar : 1740

Senaste frågorna

Se Alla