user-image
Okänd
Kille ,17 år

Ja tror ja har en könssjukdom, eftersom min penis sir ”rutten” ut och svider. Den lukat också ganska illa… Och under förhuden finns några små vårtor. Va är de? Ja vågar inte gå på test, eftersom ja tycker de är pinsamt. Snälla hjälp!


SVAR

Hej,

Det låter som om du eventuellt fått kondylom, en vanlig könssjukdom som går att få hjälp med. Kondylom orsakas av viruset HPV (humant papillomvirus) och bildar ofarliga vårtor på könet och runt analöppningen. Det kan även svida och klia. 

Jag tycker absolut att du ska gå till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) där de kan titta på ditt kön för att avgöra om det verkligen är kondylom. Där kan dom även skriva ut en salva som du smörjer på vårtorna så att de kommer bort. Hjälper inte det kan man behöva operera bort vårtorna. Viruset får man sedan vänta ut, då det inte går att behandla bort.

Du är inte ensam om att tycka det är pinsamt att gå på test och det är de på ungdomsmottagningen väl medvetna om. Därför är de oftast väldigt duktiga på att få en att känna sig bekväm och avslappnad.

Mvh Ingrid.


Visningar : 1196

Senaste frågorna

Se Alla