user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Måste bara fråga, jag blir ALLTID så himla nervös inför redovisningar i skolan. Kan verkligen inte stå o prata inför klassen, blir helt yr, skakar, o får en helt annan ton på rösten. Hur ska jag göra?


SVAR

Hej på dig!

Oftast när man är rädd för att prata inför folk så kommer det från att man är rädd för att bli dömd, utskrattad, kritiserad, osv. Det är det första man tänker på när man ska upp och presentera. När man tänker på det viset så reagerar hjärnan som att det skulle vara på riktigt. Vad jag menar med det är att hjärnan inte kan kan skilja på verklighet och saker man bara tänker på, på ett intensivt sätt. Så då reagerar kroppen, på det viset som du beskriver. Det är en reaktion på det man upplever mentalt.

Hjärnan är programmerad att fly smärta och röra sig mot det som den upplever behagligt. Så när du tänker, ahhhh! inte redovisning, så sänder din hjärna ut alla signaler till kroppen: nu flyr vi!! Snabbt som tusan! Sen, tvingar du dig själv att utföra din uppgift och då blir det en jätte krock i din kropp och den vet inte hur den ska tackla det som du går igenom. 

Som jag sa innan så kan inte hjärnan skilja på verklighet och det man hittar på, det man fokuserar på det känner man i sin kropp! Jag vill att du kör denna övning några gånger i veckan, en gång om dagen. Jag vill att du tänker på dig själv när du står inför en massa folk och redovisar, du kör igenom redovisningen och lyckas galant! Se alla detaljer som händer under redovisningen. Man brukar ju säga att om man övar på att stå inför folk ofta, så blir man van att göra det och det nervösa försvinner. Du ska göra samma sak fastän mentalt. Din hjärna förstår inte skillnaden, jag lovar! Se det som om du vore i en biosalong. Se dig själv som om du vore stjärnan i filmen, om och om igen. Se dig själv prata, gestikulera och få att du får ut allt som du vill ha sagt! Öva dig i att prata inför folk, fast mentalt. 

Det kan låta flummigt, men det är så hjärnan fungerar. Testa det! Kör det flera dagar minst 15 min om dagen. Om du verkligen kör det fullt ut, kommer du att känna en stor skillnad!

Lycka till!

//Susanna


Visningar : 1141

Senaste frågorna

Se Alla