user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Jag ska börja gymnasiet till hösten och jag känner ingen där jag ska gå. Jag är väldigt blyg som person och är inte den som tar kontakt i föratahand. Har du några tips på hur man kan göra för att man ska tycka att det är lättare och mindre jobbigt att ta kontakt?


SVAR

Hej!

Att börja gymnasiet och i en ny klass kan kännas jobbigt och läskigt! Det är väldigt många som går i liknande tankar och känslor som du inför gymnasiestarten, det kan jag lova. Det kan vara svårt i början när man inte känner någon men det brukar kännas lättare efter några veckor när man kommit in det hela. Att inte känna någon från början kan också vara positivt då man kan vara precis den man vill och få lära känna en massa nya människor! Det gör att man utvecklas som människa.

Det du kan göra är att försöka se efter lite vem/vilka som verkar trevliga och som du skulle vilja lära känna bättre. Sen kan du ta kontakt med dom, småprata lite, fråga vart de bor och vilken skola de gått i tidigare, vad de gillar att göra på fritiden och så vidare. Om du vill och det känns rätt kan du fråga om ni skulle kunna hitta på någonting efter skolan eller på rasten. Kanske ni kan bli vänner på Facebook så ni kan fortsätta ha kontakt via nätet när ni inte är i skolan. Det kan vara jobbigt att ta kontakt i början men det känns oftast lättare bara man tagit mod till sig att börja prata med någon.

Om det fortfarande känns jobbigt efter att du börjat kan du prata med någon du har förtroende för om det här. Kanske en förälder eller kompis. Det kan kännas skönt att dela med sig av sina tankar så man inte går runt och bär på en massa jobbiga känslor helt själv.

Du kan även fortsätta prata med mig, antingen genom att skicka in en till fråga eller på Skype: viktoria.hugosson.fryshuset och Facebook: Viktoria Hugosson Fryshuset. Tveka inte att höra av dig om du vill ha någon att prata med. På www.natvandrare.fryshuset.se kan du se när vi är ute och chattar under veckorna.

Ta hand om dig nu och försök att inte oroa dig så mycket för det här! Det kommer säkert gå jättebra!


Visningar : 1251

Senaste frågorna

Se Alla