user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag har väldigt svårt med vänner. Ja är oftast elak i tonen, vet inte varför. Har blivit behandlad som skit hela mitt liv(mobbad, utfryst, dissad) och alltid förlåtit alla. Har också varit jätte blyg och nu är det som om jag hatar allt och alla. Det är jätte jobbigt, kompisar och familj gör små saker som ingen märker (typ lägger in små taskiga kommentarer, slutar lyssna när jag pratar, avbryter mig) . Det får mitt självförtroende att sjunka, men när jag har min aggressiva sida f¨r jag respekt, men då blir alla rädda för mig.. Vad skall jag göra..


SVAR

Hej!

Det du berättar om att vara arg och elak i tonen är ingen ovanlig reaktion efter långvarig mobbning. Det är ju bra att du ser själv ditt beteende, för det är vanligt att man inte riktigt ser sitt eget beteende mot andra. Ännu bättre är det ju att du faktiskt vill göra något åt denna sak, det är en förutsättning för en förändring. Det låter som att du skulle behöva KBT terapi, där man fokuserar på vilka tankar man får i samband med sitt beteende. För sina tankar, beteenden och känslor styrs av varandra. Det kan hända att du behöver bearbeta din bakgrund mer.

Vad du kan göra är att kanske testa att slå på kuddar eller annat som inte är människor när du blir arg. Kanske hjälper en promenad för att lugna ner ditt humör. Har du något samtalsstöd av någon vuxen? Det är jättebra om du försöker hitta någon i din närhet som kan finnas som stöd. Det är jättesvårt att lösa dessa problem, utan någon annans hjälp. Kanske det skulle vara bra att du och din familj satte er ner för att prata om detta problem som uppstår och se hur dom ser på saken.

Att hitta vänner är ingen lätt sak, men det finns många olika ställen man kan hitta nya kontakter på. Kanske via internet eller i någon förening eller klubb som man gör i. 

Du berättar även att du känner att du har dåligt självförtroende, vilket är något man kan träna upp. Skriv en lista på alla de saker du lyckas med, kanske fick du godkänt på ett prov du inte trodde du skulle klara, eller så kanske du klarade en gren på idrotten du inte trodde du skulle klara. Skriv ner det på listan direkt. Tillslut har du en längre lista på saker du gjort som är bra, då har du bevisat för dig själv att du kan mer än du trott.


Visningar : 1005

Senaste frågorna

Se Alla