user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej! Jag är en snart 18-årig tjej som har lite problem med självkänslan. Känner mig nästan alltid väldigt stressad och har, som jag tolkar det, symptom på social fobi och generaliserat ångestsyndrom. Min familj är ofta frånvarande, sedan jag har brutit kontakten med min mamma efter misshandel, pappa har cancer och är mestadels orkeslös, men även väldigt sträng och rak , medan min styvmamma är upptagen med sina studier. Detta får mig att känna mig väldigt ensam och ledsen, samt inkapabel till att kommunicera och umgås med andra, utan att få större ångestattacker. Skulle mycket gärna vilja ha stöd och råd från någon, förstår inte riktigt hur jag ska bli lycklig och lugnare igen. Det finns även människor jag skulle vilja bli närmare vän med i min omgivning,men blir i slutändan alltid orolig för att göra fel och stressar många gånger upp mig samt personen jag pratar med. Mina relationer till andra blir ofta osäkra. Sen kommer kärleksdramat.. Träffade en kille förra året på skolan, vi stirrade mycket på varandra och försökte ofta komma lite närmare, men ingen av oss vågade prata eller ens säga hej. Fick höra här om veckan att han hade varit på skolan (fast han tog studenten i somras) för att kolla på någonting. Önskade att jag hade sett honom och kanske till och med vågat prata, men är fortfarande för feg att t.ex ta kontakt via facebook… Hur ska jag våga ta risker och bli lite gladare igen? Skulle vara så tacksam för tips och några inspirerande ord! SOS!!


SVAR

Hej!

Det verkar som du har det väldigt jobbigt och jag tycker det är starkt av dig att skriva in och berätta om dina känslor. Att känna sig ensam är någonting ingen människa ska behöva känna, tyvärr finns det många som går i liknande känslor/tankar som du. 

Utifrån vad du beskriver låter detta som någonting att ta på allvar så du kan må bra. Du skriver själv att du vill bli gladare, lära känna nya vänner och bli kär vilket är otroligt positivt för att kunna må bättre. Att ha den drivkraften är någonting väldigt bra. Det du kan göra är att gå och prata med någon, det kan vara till exempel en skolkurator, terapeut eller psykolog. Du har redan tagit första steget genom att skriva in här, jag tycker du skriver väldigt klokt kring dina känslor och ditt problem. Ibland är livet svårt, alla mår dåligt någon gång, mer eller mindre. Det viktiga är att komma ihåg att det blir bättre! Ibland behövs lite hjälp på vägen och ibland kan man må bättre utan att ta hjälp.

Du kan söka hjälp på din ungdomsmottagning. Jag skickar en länk där du kan se vilka som finns. http://www.umo.se/Ungdomsmottagningar/ 

Att ta kontakt med människor oavsett om det gäller nya vänskaper eller någon man är intresserad av kan vara väldigt svårt, det är inte ovanligt att bli nervös och stressad i dessa situationer. Det är någonting som går att öva på bara man vågar ta steget till att ta kontakt. Oftast är man väldigt medveten om saker hos sig själv som ingen annan lägger märket till. Det är värt att göra bort sig lite ibland då att ta kontakt kan leda till nya vänskaper och ibland kärlek! Men som sagt, ibland kan det behövas lite hjälp för att ta sig förbi den rädslan. Jag är övertygad om att du har förmågan i dig att ta kontakt med människor på ett bra sätt!

Om du vill kan du skicka in en ny fråga eller chatta med någon av oss. Jag heter Viktoria Hugosson på Facebook och viktoria.hugosson.fryshuset på Skype. På www.natvandrare.fryshuset.se kan du se när vi är inne under veckorna. Tveka inte att höra av dig om du vill prata!

Ta hand om dig nu. Varma kramar Viktoria


Visningar : 1552

Senaste frågorna

Se Alla