user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag undrar vad det är som finns inuti brösten och vad det är som man ”ska” kunna känna. När jag klämde på mina så kände jag något hårt i dem, så undrar om det finns något hårt i dem eller om det kanske är cancer?


SVAR

Hej,

Inuti brösten sitter först en bröstmuskel närmast bröstkorgen och därefter finns det fettvävnad. I fettvävnaden finns bröstkörteln som utgörs av flera lober (delar) och däri bildas mjölk som genom mjölkgångarna förs till bröstvårtan. Här hittar du en tydlig bild på hur brösten ser ut inuti: http://www.umo.se/Kroppen/Tjejers-brost/.

Bröst är väldigt knöliga av sig själva då de körtlar som brösten innehåller kan svullna upp t ex innan mens eller bli extra knöliga vid t ex viktnedgång.  Är det ändå så att du upptäcker förändringar i dina bröst kan det alltid vara bra att gå till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) eller vårdcentralen för att kolla upp det. Även om det troligen inte är cancer tycker jag personligen att det alltid är bättre att i så fall få reda på det än att gå och oroa sig i onödan. Väl där kan du även få hjälp med att bli visad hur du ska känna igenom dina bröst och vad du bör undersöka.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.


Visningar : 1091

Senaste frågorna

Se Alla