user-image
Okänd
Tjej ,24 år

Hej jag undrar hur du tycker man kan förebygga nätmobbning?


SVAR

Nätmobbning förebyggs på flera olika sätt. Mycket handlar om hur skolans värdegrundsarbete funkar, om skolan jobbar med allas lika värde, normer, attityder, om skolan har tydliga regler om vad som gäller i klassen och i skolan.

Nätmobbning är bara en förflyttning på mobbning i skolan in på internet. Det är inte ovanligt att man blir kränkt och utsatt på skolan, samtidigt som man blir kränkt på internet av samma personer. Många vill tyvärr särskilja nätmobbning med vanlig skolmobbning, men det är egentligen samma sak, det är bara ett annat verktyg att kränka någon på.

Det som sker på nätet handlar ofta om att det inte är vuxna närvarande på de community och chattställen som man hänger på. Därför förebyggs mobbning på nätet även genom att vuxna är mer närvarande på internet. Vuxna behöver visa mer intresse för vad sina barn eller elever gör på internet. Har vi fler vuxna som hänger på de sajterna ungdomarna gör, så känner sig de unga mer trygga och då känner de även att det är lättare att prata med vuxna. För många har svårt att våga berätta saker öga mot öga, men har lättare att skriva sina problem. 

Sen måste vi alla vuxna tänka på hur vi själva beter oss på internet och i samhället. Vuxna är förebilder för unga, de unga tar efter saker som vi själva gör. 

Vem har ansvaret för det som sker på internet? Så länge det är elever som går på skolan, så har skolan ansvaret i att förebygga kränkningar, samtidigt som det är ett samarbete med föräldrarna. De webbansvariga har ju även ett ansvar att se till så att alla sköter de regler som gäller på sajten. Därför är det viktigt att vi alla anmäler kränkningarna på sajten och om man vågar skriva ett försvarsinlägg till den som kränker för att försvara den som blir kränkt.


Visningar : 948

Senaste frågorna

Se Alla