user-image
Okänd
Annat ,49 år

Hej! Jag är mamma till en 11-årig tjej. Bland hennes klasskompisar (både på skolan och på fritiden) pågår en lek (”snacka hemlisar”) som utgår ifrån att en tjej berättar till en annan tjej vad andra säger om henne bakom hennes rygg. Det handlar då ofta om saker som ”din bästis har sagt att hon hatar dig.” Leken skapar en negativ stämning och tjejerna bli sårade. Vi, som invandrarfamilj, lever ett mycket tillbakadragen liv, och min dotter saknar de sociale färdigheterna att ta itu med saken, att säga ifrån eller ändra på leka så att det hela kanske kan få en positiv vändning. Hur kan jag hjälpa/stärka henne?


SVAR

Hej!

Det första jag tänker är att du borde tala om för personalen på din dotters skola vad som pågår. Men det kanske du redan har gjort? Om inte, ring eller boka ett möte med antingen klassföreståndare eller en kurator på skolan. 

Det verkar som att du har en bra relation med din dotter, eftersom att hon berättar om den här leken för dig. Det är jättebra! Fortsätt kommunicera och diskutera med henne om tänkbara lösningar. Rätt var det är så kanske hon vågar göra något för att bryta det negativa mönstret! Kanske kan hon vara den första som "avslöjar" en positiv hemlis om någon? Eller vara den första som säger, "äh kan vi inte göra nåta annat än att snacka hemlisar".

Eftersom din dotter är så öppen mot dig och du är så engagerad som förälder tror jag att ni kommer att fixa det här, men var inte rädd för att blanda in skolans personal. 

Lycka till och återkom gärna och berätta hur det går!

/Sara


Visningar : 1321

Senaste frågorna

Se Alla