user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Den senaste veckan har jag känt mig ensam på skolan. Jag går första året i gymnasiet, och jag har känt att jag inte riktigt har kommit in klassen, mina klasskompisar fryser inte direkt ut mig, utan jag bara känner helt enkelt att jag inte riktigt passar in med dom. Så därför funderar jag nu på att byta skola,antingen till nästa år eller nästa termin. Men jag tror det skulle bli ännu jobbigare för mig att hoppa in i en ny klass där alla redan känner varandra så jag är inte riktigt säker än på hur jag vill göra. Jag vill förstås att det ska funka för mig i min nuvarande klass, så jag har funderat på att kontakta min kurator men jag förstår verkligen inte hur hon ska hjälpa mig att passa mer in i klassen?


SVAR

Hej!

Jag förstår att det känns jobbigt för dig att känna att du inte passar in i klassen. Vi alla är olika, har olika åsikter, intressen osv, det måste vi acceptera. Det viktiga är ju i alla fall att ni kan samarbeta med varandra i klassen med olika skoluppgifter och att de inte fryser ut dig. Jag tänker mig att du kanske kan försöka hitta någon person ifrån parareellklassen eller ifrån klasserna över/under dig, som du kan umgås med på rasterna?

Det är många som känner att de inte passar in bland klassen eller på arbetsplatsen man är på. En del tar sig igenom många år i en klass/arbetsplats där de inte passar in, men klarar ändå av att göra skolarbetet och har vänner utanför klassen. Det är olika helt enkelt hur mycket det påverkar en i vardagen. Men jag är lite intresserad av att veta på vilket sätt du inte passar in i klassen? Handlar det om att ha samma intressen att göra på rasten eller handlar det mer om att du är mer blyg och tillbakadragen medan de är pratglada? Det är mycket viktigt att du får känna att du är dig själv, för det har du rätt till. Du funderar på om du ska byta klass, visst kan det vara en lösning om nu den klassen är mer lik dig. Om du nu skulle byta klass så funderar du ju även på om det skulle bli bättre eller bli samma sak. Det handlar ju precis om vilka de är och hur mycket självförtroende och självkänsla du själv har. Är det självkänslan och självförtroendet som behöver förbättras så kan du alltid kolla med din kurator om stöd för det.

Jag tycker du ska diskutera detta med dina föräldrar och se om ni kan hitta någon lösning. Då får de ta diskussionen med din skola och komma överens till en så bra lösning som möjligt.


Visningar : 1082

Senaste frågorna

Se Alla