user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Hej,jag har ett problem. Jag har ett födelsemärke på ansiktet och trivs inte med det. Har haft den sen jag har varit liten och alltid mått dåligt över det. Jag har väntat jätte länge inför att opera bort den. Födelsemärket är inte farligt men den har börjat växa. Jag och mina föräldrar hade tolkat att jag skulle få opera bort det. Vi hade undersökt märket och jag hade väntat i en månad för tiden där jag skulle opera. Men när jag kommer dit. (Resan var inte billig) Så säger dom att landstiget inte vill betala min operation och att jag inte får opera. Dom gav mig samma undersökning som på vårdcentralen och gav mig en prislista. Det kommer mig att kosta ca 3000 kr för ett snitt i ansiktet och att sy ihop det + bedövning som jag kan vara utan. Jag har aldrig mått så dåligt. Men jag tackade och log. Över en timme grät jag i bilen på väg hem. I kö timman i Stockholm. Jag hade förväntat mig det här operationen i hela mitt liv. Men dom tog mitt glädje och hopp och stampade på det. Jag klarar inte av det här längre. Jag hatar att visa mig själv för andra. Att titta mig i spegeln. Varje dag skäms jag för mitt utseende. Det känns inte rätt. Jag är förkrossad. Dom frågade om jag ville vänta tills jag är myndig. Jag kan vara död imorgon. Jag har väntat och väntat. Jag har haft det nog. Sure mitt problem kanske inte viktigt för dom eller någon annan. Jag kanske är vacker tycker dom. Men vad betyder det om jag inte känner så. Jag har ont i magen och mina ögon är svullna på grund av mina tårar. Är det viktig kanske? Jag mår så dåligt nu och ingen kan ana det. Ska ett litet märke vara ett så stort problem för landstinget? Är det er tid som är så viktigt att jag inte får en bit av den? En smula? Är det redskapen ni använder som är dyr? Jag vill bli behandlad som en vuxen. Jag vill att min skatt ska gå lite åt mig. Jag vet inte vart jag vänder mig åt och vill gärna ha lite stöd. Jag vill inte känna mig så här förtvivlad igen. Snälla svara….


SVAR

Hej!

Jag har tyvärr inget bra svar att ge dig. Jag gissar att det har att göra med att födelsemärket inte anses utgöra någon fysisk fara för dig. Men, det jag tycker du ska göra är att berätta exakt hur dåligt du mår av det här födelsemärket för dina föräldrar. De ska i sin tur tala med läkaren och berätta att du blivit lovad en operation (om så var fallet), samt hur illa du mår. Är det någonting jag har lärt mig så är det att man måste stå på sig som bara den om man vill få något gjort. Spä också gärna på lite om så behövs. Kanske läkaren på vårdcentralen kan tala med sjukhuset etc? 

Ett annat alternativ är att gå till en privatklinik. En dagkirurgi. Jag har ingen aning om vad en operation kan kosta där. Men, jag opererade min tå en gång och det gick på mindre än 500 kronor i alla fall. Värt att kolla upp om det andra alternativet inte fungerar.

Ytterligare ett alternativ/start är att kontakta Sjukvårdsrådgivningen för lite vägledning om hur du ska gå tillväga. Det går både att skriva/ringa anonymt. Telefonnumret är: 1177. Här kan du ställa en anonym fråga: http://www.1177.se/Stall-en-anonym-fraga/ 

Kram, Louise


Visningar : 1269

Senaste frågorna

Se Alla