user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej jag har 4 frågor. 1. Hur stor är chansen om jag får saliv i ögat att jag får hiv? 2. Har haft sår vid min fitta som gjort ont och svidit, är det tecken på hiv? 3. Om någon rör mitt öppna sår och jag kanske får in blod ska jag vara rädd för att få hiv då? 4. Massa artiklar säger att man kan få hiv av fiskspa, jag va i Grekland och gick på två fiksspa och hade ett sår som gick upp under tiden, och hade nyrakade ben som man inte skulle ha för då ökade risken. Ska jag testa mig? Är lite orolig. Man säger ju att man inte kan bli smittad av hiv via djur eller vatten? Tror du jag har hiv?


SVAR

Hej,

1. Det finns ingen risk att smittas av HIV om du får saliv i ögat.

2. Det är svårt att avgöra, beror bland annat lite på hur länge du haft såren och om du haft oskyddat sex eller inte. Kan även vara någon infektion eller annan könssjukdom. Jag tycker du gör bäst i att ta dig till ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/) för att undersökas och få hjälp med såret.

3. Om du har oskyddat sex med någon som bär på HIV smitta och ni båda börjar blöda, ökar absolut risken att du ska bli smittad. Ha därför alltid skyddat sex för att minska risken betydligt.

4. Jag kan tyvärr inte svara på om det där med att HIV kan spridas vid fiskspa är sant eller inte, men är du orolig tycker jag absolut du ska testa dig. Dock tar det tre månader från att man blivit smittad att det visar sig genom ett blodprov. Testa dig kan du göra på ungdomsmottagningen i så fall.

Risken att smittas av HIV är betydligt mindre idag än den var tidigare, men det är förutsatt att hen som är smittad vet om det och tar sina mediciner. Är svårt för mig att avgöra om du har HIV eller inte, men jag tycker absolut du ska undersöka såren du har i underlivet och därmed passa på att testa dig. Finns ingen anledning att gå och oroa sig när man enkelt kan få reda på svaret genom ett test.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.


Visningar : 2912

Senaste frågorna

Se Alla