user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag har problem med mentala spärrar/blockeringar, vet inte riktigt vad man ska kalla det. Det kan gälla att hålla presentationer inför klassen, skriva inlämningar/berättelser, när någon frågar mig något som jag bör kunna men även om någon frågar saker som jag inte kan. Så fort jag tänker ”det här går aldrig” så får jag en mental spärr, nästan så att jag får panikångest, det blir verkligen så att jag inte klarar av det alls, kan inte få ner ett enda ord, säga ett enda ord o.s.v. När jag var yngre gällde de här spärrarna att skriva berättelser/sagor, men nu gäller de lite allting. Vet verkligen inte vad jag ska göra, påverkar min skolgång, mina betyg samt mitt sociala liv, finns det några övningar man kan göra eller vadsomhelst? gick till kurator förut men det hjälpte inte, dock var det länge sen. Skulle var tacksam för tips eller hjälp!


SVAR

Hej!

Det låter jättejobbigt att ha de här spärrarna, samtidigt som jag känner igen mig jättemycket. Jag vill också säga att du verkligen inte är ensam om att känna så här, jag hör det ofta. Jag tänker att det kan vara bra att försöka öva upp sin egen självkänsla, så att du alltid känner dig säker över att vara du, oavsett vilken situation du hamnar i. Det finns massa bra böcker, bland annat tipsar föreningen jag grundat, Tilia om några här (längst ner under "Självkänsla"): http://foreningentilia.se/lastips/

Jag tänker även att man faktiskt inte kan vara bra på allt, och ha svar på allt. Det gör ingenting om du inte får fram ett ord. Om du försöker slappna av i stunden, och tillåta dig att vara tyst ibland, släppa på pressen att du MÅSTE prata, då kanske du till och med kommer förbi detta och kommer på något att säga. Denna press du sätter på dig själv skulle få vem som helst att tystna. Var snäll mot dig själv! Kram på dig!


Visningar : 1078

Senaste frågorna

Se Alla