user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Hej Amanda! Jag har extremt dåligt självförtroende och jag vet inte vad det beror på. Jag känner mig hela tiden tjock och ful. Mina vänner och även folk jag inte känner brukar säga att jag är skit fin vacker osv men jag har svårt att ta åt mig av det.. För ca 1 år sen vägde jag 72 kilo och nu väger jag 63 jag är 169 cm lång tycker du att det år för mycket? .. Min mamma, pappa och min bror tjatar hela tiden om att jag ska träna äta nyttigt varför skulle dom göra det om jag var normalviktig? Vissa dagar känner jag mig fin och smal men oftast så trycker jag bara ner mig själv. Finns det något jag kan göra för att gå bättre självförtroende?


SVAR

Hej! 

Vad bra att du skriver in till mig!

Det är tråkigt att höra att du känner dig missnöjd med dig själv. Du skriver att du ofta får positiva komplimanger för hur du ser ut, ibland kan det vara svårt att ta till sig positiva komplimanger. Det är ofta lättare att ta till sig de negativa.

Att fundera över sin vikt och sitt utseende är inte onormalt men utifrån det du skriver låter det som om dessa tankar påverkar dig negativt. .

Jag blir lite oroad över det du skriver. Jag tycker du ska prata med någon vuxen om detta. Om det är svårt att prata med dina föräldrar så kanske du kan prata med någon kompis, skolsköterskan eller en kurator på ungdomsmottagningen? Ibland kan det vara skönt att prata med någon om hur man mår. Det är oftast också väldigt bra för att bättra sitt självförtroende. Det finns verkligen hjälp att få för att öka sitt självförtroende, och du förtjänar att må bra!

Att din familj tjatar kan beror på att de bryr sig om din hälsa och vill att du ska må bra och då är träning och hälsosam kost de två sakerna man tjatar om. En del föräldrar och vuxna förstår inte hur sådana kommentarer kan tolkas.

Du undrar även om din vikt, det viktigaste är inte hur många kilon vågen visar utan att din kropp och knopp mår bra. 

Lycka till och hör av dig om du vill prata mer!

Ta hand om dig! 

Amanda, Rim, praktikant på Nätvandrarna och Caroline, praktikant på Nätvandrarna

Visningar : 1097

Senaste frågorna

Se Alla