user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej Jag har velat gå ner i vikt nästan mer än ett år nu men det har inte hänt något och jag blir besviken och sviker mina löften hela tiden. Jag har ett stort sockerbehov och älskar choklad som jag egentligen inte tål och jag väger alldeles för mycket för min längd nu. Jag är 154 cm och väger 66 kilo mitt Bmi är på 27 och det är övervikt. Jag har insett att jag måste göra något men ändå så kan jag inte ta tag i det, jag är depprimerad över min vikt och behöver hjälp. Har pratat med dietist men ledde ingenvart.


SVAR

Hej!

Även om du upplevde ditt möte med en dietist som otillfredsställande så är det nog ändå en bra väg att gå. Dock kanske inte den personen som du träffade var den rätta för dig. Att gå ner i vikt handlar annars till stor del om motivation och vilja. Har man inte den inre drivkraften så spelar det ofta ingen roll om man vet hur man ska göra i praktiken. Faktum är att de flesta nog har rätt bra koll på hur de kan gå ner i vikt - det är snarare motivationen som saknas för att lyckas genomföra och vidmakthålla en livsstilsförändring. Det är ofta därför personer som lyckas har genomgått någon form av dramatisk händelse/upplevt sjukdom (ex. hjärtproblem, diabetes etc.) eller liknande som bidrar till deras inre drivkraft att bli friskare och undvika framtida problem i mesta möjliga mån.

Att du sviker dina löften tyder på att din motivation inte är tillräcklig, tycker jag. Jag betvivlar inte att du vill gå ner i vikt, men det kan ändå vara svårt. Lista gärna varför du vill gå ner i vikt och försök att hitta drivkraften som hjälper dig att lyckas. Du kanske tjänar pengar på att inte köpa godis, du mår bättre etc. Sedan kanske du ska förenkla dina löften till att börja med så att de blir "lätta" att uppfylla.

Du ska också veta att sockerbehovet kommer att minska allteftersom du börjar leva sundare. Ersätt till en början gärna godis med något annat - nyttigare - sött (ex. någon riktigt söt frukt).

Men som sagt, att prata med en dietist, sjuksköterska, hälsopedagog etc. är en bra början. Det finns något som heter "motiverande samtal" - forska gärna lite kring det.

Kram, Louise

PS. Ursäkta att svaret har dröjt. Stöd & Svar-tjänsten har legat nere ganska länge - därav den långa väntan ... i kombination med jobb.   


Visningar : 1266

Senaste frågorna

Se Alla