user-image
Okänd
Tjej ,19 år

Hejsan! För att göra en lång historia kort så blev jag överfallen för sex år sedan där någon förgrep sig på mig, både med sitt egna verktyg, men även med en hel glasflaska och liknande saker. Jag blödde mycket under ett par veckor och blev även havande, men vilket som tur var resulterade i ett missfall. Det jag undrar är om det kan synas i underlivet efter alla dessa år, jag tänker främst på ärrvävnad och dylikt, eller om ärrvävnad där inte syns. På insidan kan jag däremot känna att det inte är riktigt som det ska, och ärren där spricker så fort jag har samlag. Finns det risk att frågan ställs om jag genomgår en gynundersökning i orelevant syfte? Med vänlig hälsning, orolig nittonåring.


SVAR

Hej orolig nittonåring,

Jag får börja med att beklaga det du vart med om, ingen människa ska behöva uppleva något sådant i sitt liv. 

Är svårt för mig att avgöra om ärren i underlivet fortfarande syns, men troligen finns det tecken kvar som tyder på vad du vart utsatt för. Jag undrar om du fått hjälp med att läka såren ordentligt, eftersom du skriver att de spricker upp när du har samlag än idag. Om inte, skulle det kanske vara att tänka på att försöka få hjälp med ärren så att du slipper ha sådana besvär. 

Jag kan tyvärr inte svara på hur en gynekolog skulle göra, men kan hända att hen skulle fråga dig om ärren vid en undersökning. Självklart kan ändå inte gynekologen tvinga dig till att berätta, utan du får själv avgöra om du vill svara eller inte.

Om du inte redan fått hjälp med att bearbeta händelsen rekommenderar jag dig också att söka upp någon du kan prata med via t ex ungdomsmottagningen (http://www.umo.se/Att-ta-hjalp/Ungdomsmottagning/Hitta-din-mottagning/), eftersom det är minst lika viktigt att få de psykiska som fysiska såren läkta.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.


Visningar : 1534

Senaste frågorna

Se Alla