user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! det här låter väl ganska idiotiskt men jag har ett problem, jag tror seriöst jag är missbrukare. Och nej, inte alkohol eller tobak… Jag är fullständigt beroende av tv serier. Själv tycker jag hela grejen är halvtokig men det har verkligen blivit ett problem för mig. Jag älskar serier och söker ständigt efter nya. När jag hittat en bra och helst lång serie som jag gillar så är jag verkligen fast. Kan sitta uppe nästan hela natten och se avsnitt efter avsnitt. Ibland påverkar det här skolan… Serier har alltid varit som en bra grej för mig då jag kan fly vardagen för en timma men nu får jag nästan inte nog! Jag blir besatt av karaktärerna och tar typ reda på allt om skådespelarna och så och lär mig repliker utan till! Vid den tiden förstod jag att det här va sjukligt! När en serie jag älskar går mot sitt slut så får jag panik och ibland blir det så att jag inte ens ser sista avsnittet för att jag inte klarar av ett avslut! Just den saken har nog att göra med att jag allmänt ogillar förändringar och har svårt att släppa taget men nu snackar vi o ett himla tv program.. ’ Ibland kan jag önska att mitt liv vore mer som serierna men jag har inga problem med mitt liv. Allt är jättebra och var dag är som ett litet äventyr. Ändå är jag så beroende. Jag klarar mig utan serierna och har andra intressen oxå men ibland så kan jag ha en stark längtan, sug efter ett speciellt avsnitt! Min fråga till dig är vad jag ska göra!? Mitt huvud är som en dimma. Behöver jag hjälp (hoppas inte) är nog inte psykiskt sjuk men jag vet inte vad jag ska göra. Hur kan jag skära ner på tittandet? Har försökt med att sätta en gräns men det slutar med att jag isåfall ligger och tänker på serien eller någon karaktär och undrar vad som ska hända här näst! Kan du någon speciell metod? Öppen för alla förslag men skulle nog inte klara av att slutat titta helt. Tack på förhand!!


SVAR

Hej!

Jag tror vi alla, mer eller mindre, gärna flyr in i en fantasivärld. Det är väl lite därför vi gillar att läsa böcker, och titta på serier och filmer. Det i sig tycker jag således inte är något konstigt. Hur du ska "ta kontroll" över ditt serieberoende har jag dock svårt att hjälpa dig med. Det enklaste är nog att dra ner lite på tittandet allteftersom. Men, gör det långsamt så du knappt märker av någon skillnad. Det vill säga, att sätta gränser är nog ändå det bästa du kan göra. Sedan kanske det är en  dum idé, men om du verkligen känner abstinens kan du ju försöka ersätta det med exempelvis Fan Fiction (fanfiction.net). Helst bör du väl dock ersätta ditt tittande med något helt annat ...

Ja, nej ... jag har inga jättebra tips på vad du ska göra. Tala gärna med någon om det här dock om du anser det vara ett problem. Gärna med någon som arbetar med beroenden av olika slag. Kanske kan Ersta-tjejerna här på UM hjälpa dig? Om inte annat har de säkert bra generella tips att ge dig.

Kram, Louise

PS. Ursäkta att svaret har dröjt. Stöd & Svar-tjänsten har bland annat legat nere ganska länge - därav den långa väntan ... plus jobb etc.  


Visningar : 1420

Senaste frågorna

Se Alla