user-image
Okänd
Tjej ,20 år

Hej! Min sambo är porrmissbrukare. Vi har pratat mycket om hur vi ska hjälpa honom. Vi har inte haft några metoder egentligen mer än att prata om det lite då och då (när jag kommer på honom för att jag blir ledsen) samt så har jag gjort en lista på saker som jag inte är ok med när det gäller porren. T.ex. att inte kolla när jag är hemma, eller att det inte ska vara en särskild person som han kollar m.fl. Men han håller inget av det… Ibland kollar han på porr varje dag, inga problem när jag är hemma. han har sagt att han ibland kollar utan att onanera Det har nog pågått under ett år i alla fall. Jag har dessutom varit arbetslös till och från under den tiden att jag blivit ganska så deprimerad. Jag har försökt boka möte att prata med någon om detta, men jag har strax därefter avbokat mötet. För att jag är rädd och orkar inte storböla och gå igenom allt. Jag älskar honom mycket och vill inte lämna honom. Jag drar mig även från att gå i parterapi för att jag vet att han absolut inte vill det, så känsligt som det är. Jag är som en mamma som inte vill se sitt barn gå igenom någon som den inte vill. Jag vet inte vad jag ska göra? Vad finns det för alternativ? Är det något man kan lösa själva? Jag tänker även på framtiden att han kan få massa återfall. Jag vet inte om jag orkar leva mitt liv så. I oro och förråddan. Jag har inga problem med själva onaneringen. Det är naturligt. Utan det är den otaliga mängden av konsumtion och att jag vill inte ha sex när han är så inne i sin låtsasvärld. Det blir mycket för mig att ”leva upp till” allt från att se perfekt ut till att ge bästa avsugningar. Ibland känns det som om han vill ha sex med andra personer. För det är lite det han har. Ibland någon med silikonbröst och ibland någon supersmal eller nåt. Vårt sexliv påverkas mycket. Jag vill inte ha sex så ofta på grund av all porr som han har i sitt undermedvetna. Och han tar ALDRIG initiativ. Han bryr sig bara om porren. Tack på förhand!


SVAR

Hej,

Vissa par kan eventuellt klara av att lösa ett sådant här problem själva, men för det första måste den som är beroende erkänna inför sig själv och andra att hen är missbrukare. Det första steget inom alla beroenden är nämligen att komma till självinsikt att man har ett problem och är villig att söka hjälp. Innan personen kommit till den insikten är det svårt att hjälpa. 

Jag förstår det som att du förklarat för din sambo hur du känner och att hans beteende påverkar ert förhållande. Men det låter som om han själv inte har kontroll över sitt beteende, utan att han låter drifterna ta över.

Det jag kan rekommendera dig att göra är att försöka prata med din sambo och förklara att han är porrberoende och måste söka hjälp. Hjälp kan ni i så fall få via t ex DBK eller Absolutions

Om han inte själv kommer till insikt med att han har ett problem och inte är villig att söka hjälp får du försöka överväga hur du vill göra med er relation. Du som anhörig kan själv välja att ta kontakt med de kliniker jag nämnt ovan för att få veta mer hur du bör agera.

Jag hoppas för er båda att din sambo bestämmer sig för att ta emot hjälp, så att ni kan fortsätta er relation.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.


Visningar : 1415

Senaste frågorna

Se Alla