user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Hej! Heter X och är 12 pr fyller 13 snart. Jag är 151 cm och väger 41kg. Jag är väldigt vig och jag har orken att träna men ibland känns det som om jag ger upp för lätt . Jag gick på cheerleading för en månad sen men nu har jag slutat för att laget stängdes ner. Där var tränarna stränga men ändå snälla, och när dem sa att vi skulle göra 50 armhävningar så gjorde vi det. Men nu när jag har slutat har jag tappat orken, fått dålig kondition och ger upp lätt. Hur ska jag kunna träna hemma på ett bra sätt? Jag vet att det är inte bra att banta i min ålder men jag vill leva ett nyttigt liv och kanske tappa något kilo . Mina lår är stora. Min rumpa är hängig. Jag äter godis och dricker läsk väldigt mycket. Vad ska jag äta ,hur ska jag träna,vad tycker du jag ska göra?


SVAR

Hej!

Du ska definitivt inte banta. Du bör överhuvudtaget inte gå ner i vikt - det är inte att leva hälsosamt i ditt fall. Istället bör du börja med att röra dig regelbundet och försöka dra ner på sötsaker/skräp som läsk, godis, chips etc. Din kost bör som alla andras genomsyras av variation och regelbundenhet. Fokus bör ligga på bra och "rena" livsmedel. Det vill säga, försök att undvika färdigmat och annat skräp. Hemlagat är oftast bäst. Och ät mycket frukt och grönt.

Vad gäller träning finns det mängder med varianter. Framförallt ska du satsa på någonting som du tycker är roligt och orkar/vill fortsätta med. Om det sedan är löpning, cykling, simning, gympa spelar mindre roll om man inte har något specifikt mål i sikte. Det är emellertid bra att variera sig. Så en kombination av kondition- och styrketräning är alltid utmärkt. Men som sagt, den bästa träningen är den som utförs regelbundet. Så ta dig en funderare kring vad du gillar först och främst, och prova gärna på ett flertal idrotter.  

Titta också gärna i arkivet, där finns mängder med liknande frågor besvarade. Det du inte tycker dig ha fått svar på nu finns kanske där.

Kram, Louise 

PS. Ursäkta att svaret har dröjt. Stöd & Svar-tjänsten har legat nere ganska länge - därav den långa väntan ... plus jobb etc.


Visningar : 1341

Senaste frågorna

Se Alla