user-image
Okänd
Tjej ,17 år

kommHej, jag är en tjej på 17, som lider av någon slags social fobi. Det har jag vetat ett tag och försöker utsätta mig för det jag är rädd för men det är ju riktigt svårt.(för det mesta att göra fel, och få negativ kritik) Jag vill så gärna ta diskussionen med denna ”person” eller vad det nu kan vara men blir bara generad varje gång jag ens försöker. Det som är jobbigt är att jag faktiskt vill jobba med människor i framtiden men vet inte riktigt ifall jag klarar av det ifall jag har så dålig självkänsla? Hur kan man egentligen komma vidare, och bli stark som person? Jag mådde väldigt dåligt över detta när jag gick i högstadiet men är det inte lika mycket längre, vill bara försöka fixa det på något sett. Har du några förslag? Eller vet du kanske någon som kommit vidare?


SVAR

Hej,

jag vet en person som kommit vidare och det är jag själv. Jag har under hela min skoltid på något sätt slingrat mig ur situationer där vi var tvungna att hålla presentationer. Idag har jag grundat min egen förening, Tilia, och står på scen inför stora folksamlingar och berättar om mig själv och den. Ibland måste jag fortfarande nypa mig i armen. Men hur kommer man dit? Jag tror det gäller att försöka lära sig så mycket man kan om problemet för att kunna veta säkert vad som fungerar och inte. Man måste också lära sig mer om självkänsla. Det har jag gjort, jag har läst massor om det, sedan har jag samlat böcker som är bra här: http://foreningentilia.se/lastips/

Bor du i Stockholmsområdet har Tilia grupper i just självkänsla. Jag tror att det bästa är att försöka komma ur dessa problem under så trygga former man kan. Inte tvinga sig själv in i saker som känns jobbiga, då blir det lätt bara värre. När du börjar bli bättre, tryggare och få koll på dig själv och din självkänsla, DÅ kan du utsätta dig för situationer du tycker är jobbiga.

Att du vill jobba med människor, det kommer inte vara några problem för dig. Du kommer ha förståelse för andra människor genom att ha erfarenhet av att ha haft det jobbigt, som kanske inte alla har. Det kan till och med vara en merit. Vill du ha fler tips och övningar, tveka inte att höra av dig till mig igen: annesofie@foreningentilia.se eller adda mig på Kik: Annso Tilia.

Du är inte ensam om detta, och det blir bättre. Det lovar jag! Kram/Annso


Visningar : 1360

Senaste frågorna

Se Alla