user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Inom 20 dagar så fyller jag 15, vet då att man blir byxmyndig. Många av mina kompisar i samma ålder redan har haft sex. Jag blir alltid så nervös samt lite äcklad av att tänka på det. Mest beror på att jag har blivit uppskrämd, varnad om att det är lätt att bli gravid, att kondomen spricker. Det har gjort mig att motarbeta att vilja tänka, ha sex. Men dag efter dag börjar jag vilja ha det med min pojkvän som vill gärna ha det. Men jag känner mig rädd och vågar inte ta risker för att man kan bli gravid. Jag har även fångshandlingar/tankar vilket gör att jag inbillar/fantiserar ihop saker. Därför blir det ännu jobbigare utav att ha sex för månader efter så kommer jag vara orolig för att jag är gravid?.. Vänner har försökt lugna mig. Men hjälper inte. Så snälla hur lätt är det att bli gravid? Behöver all hjälp. Svar uppskattas.


SVAR

Hej,

Om man har vaginalt samlag finns risken att man kan bli gravid, dock minskar risken betydligt om man använder preventivmedel. Det kan vara t ex p-piller, p-ring, pessar eller kondom. Kondomen är dock det enda preventivmedlet som också skyddar mot könssjukdomar.

Kondomen ger ett säkert skydd förutsatt att man använder den rätt. Kika gärna in här om du är osäker på hur man sätter på en kondom, http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-konssjukdomar/Hur-satter-man-pa-en-kondom/

Använder du alltså preventivmedel när du har sex behöver du inte vara orolig. Om du haft sex och får din nästa menstruation som vanligt, betyder det att du inte blivit gravid och du slipper därmed gå i månader och bekymra dig.

Du frågar hur lätt det är att bli gravid och det är inte alls lätt. Det är många, svåra hinder som spermien ska klara sig förbi för att kunna befrukta ägget.

Försök njuta av att ha sex med din pojkvän. Risker finns överallt i livet, men tänker vi konstant på alla risker hinner vi inte med att leva.

Mvh Ingrid, sexperten.nu.


Visningar : 1241

Senaste frågorna

Se Alla