user-image
Okänd
Kille ,17 år

Hej jag är en 17 årig kille som alltid haft svårt med sociala situationer och har varit diagnoserad till och från med depression under 4 års tid jag undrar om det finns något sätt att undvika att ta åt sig lätt om man gör något fel. t.x varje gång jag blir tillsagd att jag gjort något fel det kan va det minsta lilla, då kan jag må dåligt p.g.a det i veckor jag får även panikångest under tillfällen då jag gör något fel i sociala situationer. TACK!


SVAR

Hej!

Att få höra att man gör fel, utan att få reda på hur man kan göra saken bättre, vinner ingen på. Din känsla är mycket vanlig och tyvärr blir det ju så att skulden läggs på dig, trotts att du inte ens har en aning om vad du har gjort eller inte ens vet hur du ska agera istället. Bristen på empati är enormt hos våra vuxna idag och det är mycket sorgligt. Men det är mycket viktigt att veta för dig att det är inte du som gjort fel, utan det är den vuxen som gjort fel genom att inte ge det stöd du har rätt att få. Du har många rättigheter, dels har du rätt att få det stöd du behöver i skolan, du har även rätt till att känna dig trygg i skolan och att vuxna ska ta dina problem på allvar. Du har även rätt att vara den du är, utan att bli nertryckt, hånad eller kränkt.

Det finns inget enkelt svar på din fråga, eftersom problemet egentligen ligger hos de som bemöter dig såhär respektlöst och empatilöst. Men att jobba på sitt självförtroende är ju en viktig sak man kan göra.Testa med att göra en lista på saker du tycker du är nöjd med kring det du gör, kanske du har en hobby du brinner för, kanske du har ett favoritämne i skolan eller så kanske du lyckats på ett prov som du trodde du inte alls skulle lyckas med. Skriv ner allt, så får du bekräftat för dig att du gör bra saker och att du inte är så dålig som folk påstår. Men jag förstår, det är inte lätt detta, det är en utmaning. 

En viktig sak att tänka på är ju också att umgås med rätt sorts personer. Är det personer som bemöter dig såhär, är det ju heller inga personer värda att umgås med och lägga energi på. Men det kan såklart vara situationer där man inte kan göra valet att välja att umgås med dom som ger en positiv energi. Det viktigaste i det hela är att du inte lägger skulden på dig själv.

Sen kan man ju även fundera på om det är så att du kanske har en diagnos som gör det svårare att kommunicera med andra människor och att förstå andra. Eftersom du beskriver att du alltid haft svårt med detta, så är det en tanke man kan fundera på och det behöver absolut inte vara så.

Kämpa på för dina rättigheter!


Visningar : 1190

Senaste frågorna

Se Alla