user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Jag är rätt så stressad över en grej och det skedde förra veckan. Förra veckan så gick jag in på åhléns och snattade x antal grejer, mestadels smink och nagellack. Jag gick in i ett omklädningsrum med sakerna och tog bort larm och alla klisterlappar p.g.a att jag är rätt så nervös för att det ska pipa när jag går ut. Hur som helst, när jag kom ut så hade jag allt i min väska och var redo att gå ut ur affären. Men precis innan så kom en vakt och frågade vart alla saker tog vägen som jag hade med mig in i omklädningsrummet och hur som helst i slutändan så kan man säga att jag blev tagen på bar gärning och fick gå till kontrollrummet, där jag sedan fick lämna tillbaka alla varor. Därefter så sa han att vi skulle ha möte med socialen och polisen om någon vecka eller så, och nu är det så att jag är sjukt rädd inför detta möte och jag undrar vad som kommer ske och så. Anledningen till att jag är rädd som mest är för att jag har snattat fleratal gånger innan, varav många gånger vart på just den Åhléns, men jag har aldrig blivit upptäckt. Så nu till mina frågor. 1. Kommer jag bli skadeståndsskyldig för allt jag tog? För att jag lämnade ju tillbaka sakerna. 2. Kommer jag att behöva betala för allt jag tagit innan? för jag vet inte om dem kollar igenom kamerorna och om dem gör det så är jag rätt så körd. 3. vad kommer hända sen? Efter mötet? Blir jag mer än skadeståndsskyldig? Tack på förhand! Snälla svara så snabbt som möjligt, detta möte är på måndag :(


SVAR

Hej!

Vill börja med att be så hemskt mycket om ursäkt för sent svar! Din fråga verkar ha försvunnit någonstans på vägen till mig och jag såg den nu! Jag besvarar dina frågor så gott jag kan, även om du förmodligen vet svaren redan eftersom det här var ett tag sen. Det kanske kan vara bra för någon annan som läser detta att veta mer om vad som händer vid snatteri.

1. Med all sannolikhet blir du skadeståndsskyldig, du får betala böter om du snattar. Jag tror det är olika hur mycket pengar det rör sig om. Det vanligaste straffet för snatteri är penningböter.

2. Det vet jag faktiskt inte, men jag tror att det här mötet kommer att handla om vad de sett dig göra nu senast, inte tidigare tillfällen. Man räknar det som stöld om det överskrider en total summa på ca 1000kr.

3. Jag har hört att man kan bli portad från en butik, om man snattar. Du blir förmodligen inskriven i polisens belastningsregister och finns kvar där i fem år.

Jag hoppas mötet gick bra och att du stannar upp funderar lite extra, eller t.o.m. går ut ur affären, nästa gång du känner av att du vill ta något i en affär. Det är inte värt det, det gynnar ingen!

Ta hand om dig!


Visningar : 1711

Senaste frågorna

Se Alla