user-image
Okänd
Kille ,19 år

Vad är ADHD? och som jag har hört det är ett sjukdom som man har i hjärnan och kan inte fokusera bra och vill göra olika sätt. är det rätt som jag säger…!


SVAR

Hej. 

ADHD står för Attention Deficit Hyperactivity Disorder, det vill säga uppmärksamhets- och hyperaktivitetsstörning. ADHD är en neuropsykiatriskt funktionsnedsättning.

I nuläget finns det 3 grundtyper av ADHD:

1)ADHD med i huvudsak uppmärksamhetsstörning.

2)ADHD med i huvudsak hyperaktivitet/impulsivitet.

3)ADHD av kombinerad typ (1+2)

Precis som du har hört, har man sett störningar i hjärnan hos personer med ADHD. Men även miljö och ärftlighet är faktorer som spelar in.

En uppmärksamhetsstörning leder till att man lätt blir distraherad, avbryter sina uppgifter och påbörjar nya. Det handlar inte om att man inte vill slutföra sina uppgifter utan snarare om att förmågan till att göra det är nedsatt. Så som du skriver, att hålla fokus en längre period, är svårt för personer med ADHD då dem lätt blir distraherade. Vad gäller hyperaktivitet och impulsivitet så visar det sig ofta genom ett ivrigt agerande utan att känna av stämningen i omgivningen. 

Det är svårt att fastlägga hur många personer som har ADHD, då man inte vet hur stort mörkertalet är, men den siffran man brukar hänvisa till är 3-6 procent av barn i skolåldern. För att diagnostisera ADHD behöver en grundläggande utredning göras. Om man misstänker att man har ADHD rekommenderar jag därför kontakt med BUP eller en läkare, som kan inleda denna utredning.  

Kramar,

Madeleine Visningar : 1193

Senaste frågorna

Se Alla