user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej! Min kille, eller mitt ex (osäker på hur det är i nuläget), funderar på att lämna mig, min känsla är dock att han inte gör det för att han inte vill vara med mig längre, utan snarare för att han är deprimerad, ledsen, nedstämd. Jag tror att han har suttit för sig själv och tänkt och intalat sig själv att han inte kan vara med mig pga hur han mår, han säger även att han inte orkar med någonting alls längre, inte ens mig. Såklart så vill jag att han ska stanna kvar hos mig, men vill mest av allt att han ska må bra, har försökt säga att jag finns för honom och stöttar honom men det verkar inte riktigt gå in, han tar inte åt sig och lyssnar inte. Jag undrar vad det bästa skulle vara att säga, vad brukar de som är nedstämda behöva höra? eller behöver de bara att man finns där och inte ger upp? Fick även tips om en bok ”the ultramind solution” av Mark Hyman, hört talas om den? är den bra? Har du några andra tips i övrigt på böcker eller vad man kan göra när någon i ens närhet blir deprimerad? Tack på förhand //Ellinore


SVAR

Hej! 

Jag ber om ursäkt för att ditt svar har dröjt. Är många som skriver in till oss och ibland är det svårt att hinna svara på alla frågor.

Jag vill börja med att säga att jag tycker det är väldigt fint att du skriver in hit och att du verkar bry dig väldigt mycket om din kille. Att ha någon som bryr sig om en när en mår dåligt är viktigt. Samtidigt som det är det viktigt att du också tar hand om dig själv och dina känslor! 

Att se någon i sin närhet må dåligt är nästan alltid jobbigt, och det kan vara svårt att veta hur en ska hantera situationen.  

Du skriver att du tror att din kille(eller ditt ex) funderar på att lämna dig och du tror det kan bero på att han mår dåligt. Har du försökt prata med din kille(eller ditt ex) om din oro och dina tankar kring det här?

Utifrån det du skriver låter det som din kille inte mår så bra just nu, ibland kan det vara svårt om en mår dåligt att själv orka söka den hjälp som en behöver. 

Har din kille varit i kontakt med någon professionell, alltså en kurator eller psykolog? Jag tänker att det är viktigt att han får hjälp och stöd så fort som möjligt, detta för att han ska kunna må bättre. 

Att söka hjälp kan vara svårt, dels för att en inte vet hur en ska gå tillväga och dels för att det kan kännas jobbigt. På Ungdomsmottagningen har de kuratorer som en kan få prata med och om en går till vårdcentralen så kan en få remiss till antingen en psykolog eller psykoterapeut.

Har tyvärr inte hört talas om The Ultramind Solution av Mark Hyman. Men kan tipsa om boken Panikångest och Depression, en bok som är väldigt informativ om psykisk ohälsa. Här kan du läsa mer om den. 

Jag tänker att det är viktigt att du inte själv behöver bära din killes(eller ditt ex) mående utan att han får professionell hjälp. Men det du kan göra för din kille(eller ditt ex) är att hjälpa honom söka den hjälp som han behöver. 

Och sist men inte minst se till att ta hand om dig själv!

Amanda 


Visningar : 1169

Senaste frågorna

Se Alla