user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Jag vet inte vad jag ska göra längre.. Dom mobbar mig inte men det känns bara som vart jag än är byter skola är jag utanför. Jag har verkligen inte någon kompis alls jag går i 9an och går snart ut jag bytte skola för ungefär ett år sedan när jag skulle börja 8an. Jag har alltid varit super blyg. går ibland inte ens till lektionerna för ja är så blyg. Dom i min klass nu dom behandlar mig som luft hälsar inte, det känns som att jag inte finns att jag inte är där. Dom enda som bryr sig är vissa lärare ibland på rasten går jag och gråter på toaletten. Jag e alltid så ensam och jag vill inte att det ska vara så vad ska jag göra??


SVAR

Hej!

Ensamhet är en mycket tuff sak, som påverkar både självkänslan, självförtroendet och den psykiska hälsan. Att känna att man aldrig passar in är en vanlig känsla bland ungdomar. Jag förstår känslan av att alltid gå ensam eller göra saker ensam. Det är inte lätt, men det kommer bli bättre!

Du berättar om hur blyg du är, vilket är ett tecken på dålig självkänsla och självförtroende. Det kan du förbättra på flera olika sätt. Du kan börja med att läsa böcker om självkänsla av Mia Törnblom, där finns bra tips på hur man kan göra och lite mer fakta kring självkänsla. Du kan sätta upp olika mål/läxor för dig själv. Tex att du ska säga hej till 1 person i skolan under en dag, nästa dag ökar du till 2 personer och i slutet är du uppe i 5 personer per dag. Du kan även göra en lång lista på saker du tycker du är bra på, det kan vara vad som helst. Bra på att måla eller något sådant. Listan kan du sedan sätta upp där du ser den varje dag, för att påminna dig om att du inte är så dum som du tror/känner. Det behöver inte vara något elakt eller riktat personligen mot dig som är blyg, när de agerar så som de gör.

Det är jättebra att du verkar ha några vettiga lärare som ser dig. Jag tycker du ska ta vara på dom mer. Försök prata med dom mycket. Skolan har ett ansvar att se till så att alla elever känner sig, trygga och sedda. Jag tycker även att du bör gå till skolkuratorn regelbundet fram till sommarlovet, så att den kan hjälpa dig med att bli säkrare i dig själv. Att ha någon som vägleder/peppar dig under tiden du jobbar med ditt självförtroende är mycket viktigt.

Du nämner ingenting om du har någon fritidsaktivitet att sysselsätta dig med, för att träffa andra i din ålder med samma intressen. Detta brukar göra att man får bättre självförtroende, genom att göra något man tycker är roligt och som man känner att man är bra på. Sök på nätet på olika klubbar, föreningar, kurser eller idrotter. Träffar du personer som har samma intresse som dig, skapar det lättare kontakt med andra, eftersom man har mer att prata om. Kanske du även har tänkt att sommarjobba? Där har man även chansen att hitta nya kontakter.

Har du vänner på internet då? Där brukar det vara ganska lätt att samtala med andra, även fast man är blyg. Leta lite på olika sajter. Det är värt att testa i alla fall.

Hinner inte saker förändras nu under 9an, så kan jag nästan garantera dig att saker kommer förändras i gymnasiet. Där går man en linje som alla har valt, där har man mer gemensamt med de i klassen, där är man även mer mogen och vuxen. Man tar även mer ansvar (oftast) än vad man gjorde i grundskolan. Det är aldrig försent att hitta vettiga kontakter och vänner. 

Hör gärna av dig igen om du behöver!


Visningar : 1493

Senaste frågorna

Se Alla