user-image
Okänd
Kille ,17 år

Hej, jag blir mobbad varje dag i skolan för att jag är överviktig. Jag har försökt att träna men det har inte gått speciellt bra. Dom som mobbar mig har också varit på gymmet nån gång och sagt att jag ska dra därifrån för att jag ändå inte kommer lyckas. De skriver till mig på facebook och om jag blockar dom gör dom bara nya acc å skriver till mig. Jag känner att jag är mentalt och fysiskt förstörd, jag orkar inte längre. Vad ska jag göra?


SVAR

Hej!

Du ska inte behöva träna för att bli accepterad. Du har rätt att se ut precis som du gör, för vi alla har mänskliga rättigheter. Det är dom som inte kan acceptera andras olikheter. Jag förstår verkligen att du känner dig både psykiskt och fysiskt utmattad av detta. Det är en ganska vanlig reaktion.

Din skola har skyldigheter att hjälpa dig, de har ett ansvar att se till så inga kränkningar sker. Du nämner ingenting om det är någon vuxen som vet om detta, därför utgår jag ifrån att ingen vet. Det är mycket viktigt att du känner att du har någon vuxen att prata med, det spelar ingen större roll om vilken vuxen det är. Det kan vara din lärare, vaktmästaren, en städare, kurator eller annat. Att hålla alla sina känslor och tankar inom sig förvärrar bara situationen och tillslut rinner allt över och man kommer till en dag när man inte orkar alls längre. Du berättar just det att du inte orkar längre, just därför är det extra viktigt att du hittar någon att ventilera dessa tankar med. 

Det blir såklart extra jobbigt för dig när kränkningarna även sker på internet. Men även fast det sker på internet så har skolan ett ansvar att ta tag i detta. Hur är det med dina föräldrar, vet dom om något eller vågar du inte berätta för dom? Om de får veta så har även dom chansen att stödja dig, stå på din sida och försöka få skolan att ta ansvar. Föräldrar vill ofta skydda sina barn så gott de kan. När de inte får möjligheten till det och inte får veta något, brukar föräldrar känna sig mer oroliga än om de hade fått veta. 

Har du anmält dom till facebook? Är det samma personer som kränker dig i skolan som på internet? Hur ser det ut med vänner på fritiden? Har du någon i skolan du umgås med och trivs med? Det är viktigt att du försöker hitta någon som du kan göra roliga saker med, för att känna mer livslust och komma bort ifrån de jobbiga tankarna ett tag. Kanske du går i en sport eller vill börja i någon? Detta kan även göra att man får nya och bra kontakter.

Tar inte skolan ansvar för kränkningarna du får utstå, så kan man anmäla skolan till Barn och elevombudet (Beo) på skolinspektionen. Innan detta görs, bör rektorn få information om händelserna för att få chansen att hitta lösningar. Det är rektorn som har huvudansvaret på skolan. Då görs en utredning för att se om skolan bryter mot lagen och inte ger tillräckligt med stöd till dig. Detta kan dina föräldrar hjälpa dig med om de får chansen att veta att du kränks. 

Sammanfattning, försök hitta någon vuxen att ventilera dina tankar med. Hittar du ingen på skolan kan man vända sig till ungdomsmottagningen i din ord, de brukar ha stödsamtal. Det är aldrig ditt fel till att du blir kränkt. Du har rätt att se ut som du gör och skolan har ansvaret. Hör gärna av dig igen om du behöver!


Visningar : 1046

Senaste frågorna

Se Alla