user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hej! Jag har nu ätit ppiller (prionelle) i snart 2 veckor, eller imorgon ( 27/3-2014) så har jag det. Jag började inte på min första mensdag eftersom jag har så oregelbunden mens vilket gör det svårt för mig att avgöra när jag får den. Min fråga är, kan jag ha oskyddat samlag utan att bli gravid? Barnmorskan på umo sa att jag skulle vänta en vecka eftersom jag inte hade tagit mitt ppiller på min första mensdag. Hade jag däremot gjort det så hade jag varit skyddad från dag 1. Hur som helst så undrar jag ifall det går bra att ha samlag trots att det har gått 2 veckor utan att jag behöver komplettera med kondom. Jag vet att man skall använda kondom för att skydda sig mot könssjukdomar, men nu har jag väldigt stor koll på det. Jag och min pojkvän har varit tillsammans i 1 år och 4 månader vilket betyder att ingen av oss har könssjukdomar överhuvudtaget. Så ännu en gång, bör jag vänta eller skall jag bara köra på? Jag tar mina ppiller varje dag vid ungefär samma tid. Ibland har det hänt att jag har tagit dem 30-45 min efter tiden jag skall ta dem.


SVAR

Hallå! 

Tack för din fråga. :) 

Jag vill råda dig till att följa barnmorskans råd, alltså att äta p-piller i totalt en vecka, innan du har samlag utan kondom. Som jag förstår det på din fråga har du nu ätit p-piller i två veckor. Vilket betyder att du har ätit p-piller och väntat med oskyddat samlag i en vecka längre än vad barnmorskan rekommenderade, så det borde vara helt lugnt för er att ha samlag utan kondom nu. Jag skulle även vilja tipsa dig om att läsa i bipacksedeln om hur detta läkemedel fungerar. Där i står även att du efter sju dagars tablettbehandling skall vara skyddad mot att bli gravid. Det generella rådet för p-piller är att man skall ta dem på ungefär samma tidspunkt varje dag, så 45 min åt ena eller andra hållet skall du inte oroa dig över. Jag vill också flika in att p-piller inte ger ett 100% skydd, vilket du kanske redan vet. Om du glömmer en tablett så skall du vara extra försiktig under de närmsta dagarna, detta kan din barnmorska/läkare informera dig mer om. 

Det är jättebra att du är medveten om att p-piller inte skyddar mot könssjukdomar. Jag vill även uppmuntra dig och din pojkvän till att testa er för könssjukdomar innan ni slutar använda kondom. Kanske har någon av er haft en partner tidigare, men aldrig någonsin testat er och då kan det vara så att ni helt enkelt inte vet att ni har en könssjukdom. Detta är ju något ni helt klart bestämmer själva, men det kan vara något att tänka över innan ni slutar använda kondom.

Stor kram,

Madeleine 


Visningar : 2820

Senaste frågorna

Se Alla