user-image
Okänd
Kille ,17 år

Hej jag är 17 år och går i ettan på gymnasiet. Jag går teknik linjen som som innebär mycket plugg. Jag vet inte om jag har valt fel linje. Jag har alltid haft lätt för mig i skolan och har inte behövt plugga mycket överhuvudtaget och jag tror att det är därför det har gått som det har gått nu i gymnasiet. Jag hade höga betyg i 9an och fick F på ett prov men nu i 1an så har jag fått flertal F och jag börjar få ångest för att jag vet inte om jag har valt linje, för jag vet inte vad jag vill bli i framtiden. Jag är intresserad av fordon så har tänkt att man kanske kan byta men det känns jobbigt att man skulle vara 1 år efter alla sina kompisar. Jag vet inte hur jag ska göra..


SVAR

Hej!

Vad bra att du skrev in med dig fråga, jag förstår att det känns jobbigt för dig!

Att välja gymnasium är inte lätt då det för många kännas som att man måste veta precis vad man vill göra i framtiden. Däremot är det viktigt att komma ihåg att det inte är något livsavgörande beslut. Det går oftast att hitta vägar till det man vill arbeta med i efterhand. Det viktigaste är att välja något som känns bra och som intresserar en. På så vis är det också lättare att hitta motivation till att plugga.

Självklart förstår jag om det känns jobbigt att hamna efter 1 år, men vad jag kommer ihåg är det ganska många som byter eller läser utomlands och på så vis hamnar efter, så du är säkert inte ensam i din situation. Att byta kan också betyda att du lär känna fler människor och får möjlighet att göra något som intresserar dig. Försök ta ett beslut som känns rätt för dig! Jag förstår att det kanske är svårt att veta nu men försök tänka efter vad som väger tyngst och vad som skulle kännas bra.

Det kan vara bra att prata och diskutera det här med någon, oftast känns det inte lika jobbigt då. Kanske du kan prata med dina föräldrar, en kompis eller någon annan vuxen du har förtroende för?  

Om du vill kan du fortsätta prata med mig, antingen genom att skicka in en till fråga här eller chatta på Facebook eller Skype. På www.natvandrare.fryshuset.se kan du se när vi är inne under veckorna. Jag heter Viktoria Hugosson Fryshuset på Facebook och viktoria.hugosson.fryshuset på Skype. Tveka inte att höra av dig om du har fler frågor eller funderingar!

Ha det bra och ta hand om dig!


Visningar : 1143

Senaste frågorna

Se Alla