user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hej! Jag går konstant spänd och oroad över generella saker.. träffar en kurator och ska förhoppningsvis även börja träffa en psykoterapeut för att reda ut detta, men jag undrar om du har tips för hur man kan hantera stressen? Känner att den förhindrar mig att lyckas med saker som att bara verka i vardagen. Till exempel att bygga starkare band till mina vänner och bekanta, städa mitt rum, göra klart läxor, att helt enkelt hinna med allting.


SVAR

Hallå, tack för att du skickade in din fråga. <3

Det är jobbigt att gå runt och vara spänd och oroad, jag har själv varit i den situationen. Att träffa en kurator och eventuellt även motta mer stöd brukar vara jättebra. Den kurator som du pratar med är professionellt utbildad i att hjälpa dig med att reda ut dina känslor. :) 

Mina tips för att hantera stressen som du har är först och främst att du är medveten om att den finns där just nu. Försök därför inte att ställa orimligt höga krav på dig själv utan tänk på att du just nu måste låta psyket och känslorna komma ikapp. Att du pratar om det är ett viktigt steg för att du skall kunna ta kontroll över situationen och stressen. <3

Ofta är struktur och rutiner bra för att lugna stressen, tänk över vilken situation du befinner dig i just nu, hur ser dina rutiner ut? Fungerar dem? Kanske bestämmer du att varje onsdag städar ditt rum, en timme per dag fokuserar du på dina läxor, två timmar per dag har du egen tid (träning, tv, data osv.), på helger umgås du med dina vänner och med din familj. Försök att föreställ ditt liv som en rund ring med tårtbitar, hur många tårtbitar behöver du? Hur stor är varje tårtbit? Kanske är skolans tårtbit större än träningens osv. Så att du får en ram över hur ditt liv ser ut och hur du vill att det skall se ut. Sedan vill jag råda dig till att göra färgglada listor, om du inte känner att listor har en stressande effekt för dig. Kanske kan lila färg symbolisera det viktigaste med dagen och gul det som har lägst prioritet, hinner du inte med det gula är det alltså inte hela världen. Glöm heller inte av att sätta upp delmål och beröm dig själv när du klarat något, tänk även här på att det måste vara realistiskt i förhållande till hur du mår. 

Försök att tänk att det blir bättre, du kommer att återfå kontrollen och stressen kommer minska. Du fixar detta!

Stor kram,

MaddeVisningar : 1313

Senaste frågorna

Se Alla