user-image
Okänd
Kille ,16 år

Hejsan Ungdomar.se! Jag har seriösa problem med sömn. Jag får aldrig någon sömn över huvudtaget, jag har försökt att förklara det för min lärare men han säger att det beror på att vi spelar för mycket (Fast att jag knappast spelar!) Jag kan lägga mig klockan 9 och somna klockan 4 på morgonen. Jag har nästan vant mig nu och varje skoldag försöker jag klara helt trött och utan ork. Det är hemskt. Jag mår dåligt av det. Jag försöker alltid se pig ut varje dag jämte mina kompisar så jag inte är den tråkiga. Jag har sagt det till en barnläkare och dom gav mig ett alarm som tydligen skulle väcka mig. Men nej, det gör det inte. Nu ska mitt studiebidrag bli taget, har fått en varning. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, allt blir bara värre och värre. Innan ni säger det som man vanligt får höra -Jag lägger mig vid 21-22 tiden. -Jag spelar inte mycket, ungefär 1 timme per dag. -Jag försöker verkligen sova, jag smsar aldrig och håller inte på med mobilen, har inte facebook och är inte registerad på sociala sidor. Varje gång när jag är med kompisar på helgen så somnar dom jätte enkelt, när dom sedan vaknar på morgonen då är jag redan vaken utan sömn, har bara stirrat in i väggen hela natten Jag bor med min mamma och min storasyster, min mamma har också samma problem. Ingen utav dom kan väcka mig när jag väl har sovit. Problemet är alltså att jag inte kan sova förrän klockan 4-6 på morgonen och när jag väl gör det så är jag alltid sen. Om jag fortfarande är uppe klockan 5 brukar jag skippa sömn bara så att jag ska komma i tid till skolan. Snälla hjälp mig, allting går neråt. Jag mår illa och orkar inte med någonting längre. Särskildt nu när man har fått varningar och studiebidraget kanske ryker. Tack


SVAR

Hej,

usch detta låter jättejobbigt. Funderingar, oro och stress kan bidra till sömnsvårigheter, Nu kan det till och med vara så att det faktum att du inte kan sova, gör att du blir stressad och får ännu svårare att sova!

Känns som att du skulle behöva mer hjälp än ett alarm. Det finns KBT (kognitiv beteendeterapi) man kan prova. Inte för att du är knäpp (vilket många tror terapi handlar om) utan för att få hjälp med att förstå var problemen med sömn kommer ifrån.

Man kan prova avslappning och olika former av motion för att förbättra sömnen. Du kanske kan prova yoga, tai-chi eller något liknande som är avslappnande. Men jag tror att det har gått ganska långt för dig redan, så en medicinsk koll på detta är nog bra, så därför tycker jag du ska ta kontakt med din husläkare.

Lycka till och ta hand om dig!


Visningar : 886

Senaste frågorna

Se Alla