user-image
Okänd
Kille ,16 år

Hejsan Ungdomar.se! Jag har seriösa problem med sömn. Jag får aldrig någon sömn över huvudtaget, jag har försökt att förklara det för min lärare men han säger att det beror på att vi spelar för mycket (Fast att jag knappast spelar!) Jag kan lägga mig klockan 9 och somna klockan 4 på morgonen. Jag har nästan vant mig nu och varje skoldag försöker jag klara helt trött och utan ork. Det är hemskt. Jag mår dåligt av det. Jag försöker alltid se pig ut varje dag jämte mina kompisar så jag inte är den tråkiga. Jag har sagt det till en barnläkare och dom gav mig ett alarm som tydligen skulle väcka mig. Men nej, det gör det inte. Nu ska mitt studiebidrag bli taget, har fått en varning. Jag vet inte vad jag ska ta mig till, allt blir bara värre och värre. Innan ni säger det som man vanligt får höra -Jag lägger mig vid 21-22 tiden. -Jag spelar inte mycket, ungefär 1 timme per dag. -Jag försöker verkligen sova, jag smsar aldrig och håller inte på med mobilen, har inte facebook och är inte registerad på sociala sidor. Varje gång när jag är med kompisar på helgen så somnar dom jätte enkelt, när dom sedan vaknar på morgonen då är jag redan vaken utan sömn, har bara stirrat in i väggen hela natten Jag bor med min mamma och min storasyster, min mamma har också samma problem. Ingen utav dom kan väcka mig när jag väl har sovit. Problemet är alltså att jag inte kan sova förrän klockan 4-6 på morgonen och när jag väl gör det så är jag alltid sen. Om jag fortfarande är uppe klockan 5 brukar jag skippa sömn bara så att jag ska komma i tid till skolan. Snälla hjälp mig, allting går neråt. Jag mår illa och orkar inte med någonting längre. Särskildt nu när man har fått varningar och studiebidraget kanske ryker. Tack


SVAR

Hej,

Tack för att du skriver till oss. Jag förstår att du har det svårt nu, kan man inte sova de timmarna kroppen behöver mår man inte bra.

Du skriver att du är rädd för att bli av med ditt studie bidragoch fått varningar från skolan. Det kan vara så att du är stressad och orolig av de anledningarna och stress leder lätt till sömnproblem.Och om din mamma har samma problem så det skulle ju kunna vara lite ärftligt. Jag skulle råda dig att gå tillbaka till läkaren igen och förklara att alarmet inte funkade för dig och att du fortfarande behöver hjälp för att kunna sova och är därför i behov av en sömnutredning. Andra saker du kan prova på själv är:

 • behåll en fungerande dygnsrytm. Försök att gå och lägga dig ungefär vid samma tidpunkt varje kväll. Försök också stiga upp vid ungefär samma tidpunkt på morgnarna.
 • motionera regelbundet motsvarande 30 – 60 min rask promenad varje dag menundvik att träna strax innan du lägger dig
 • försök att inte ta en tupplur på dagen
 • stanna inte i sängen längre än vad som behövs för den normala sömnen.
 • försök att inte göra ett stort problem av att du inte kan sova. Ligg inte kvar i sängen vaken längre än 30 minuter. Gå då hellre upp en stund och invänta att du blir sömnig igen.
 • är sängen obekväm, för hård eller för mjuk?
 • är det för varmt eller för kallt i sovrummet?
 • är sovrummet mörkt, lugnt och svalt är det lättare att somna.
 • störs du av ljud eller ljus kan ögonmask och öronproppar hjälpa. undvik koffeinhaltiga drycker, såsom kaffe, te, kakao.
 • ett varmt bad, en kopp varm mjölk med honung eller kamomillte kan kännas rogivande.
  undvik tunga måltider för nära inpå du ska lägga dig, men en lätt måltid kan ibland göra det lättare att somna eftersom en helt tom mage inte heller är bra för sömnen.
  sovrummet och sängen bör bara användas till sömn och mys. När man vill läsa, arbeta eller titta på tv bör man göra det på någon annan plats.
  Varva ner
  Försök varva ner när kvällen kommer. Det finns olika metoder och huskurer som man kan pröva för att lättare varva ner inför natten. Du skriver att du går och lägger dig redan kl, 21, prova att gå och lägga dig lite senare, runt kl. 23.
  Alla metoder passar inte alla, så man får pröva sig fram. Om du känner dig stressad kan det vara bra att varva ner någon timme innan du går och lägger dig. Lyssna på lugn musik eller ett avslappningsband. Du kan ta en skön promenad i lugnt tempo.
  Genom att träna upp förmågan att slappna av blir det lättare att varva ner. Att regelbundet öva avspänningsteknik och lyssna på musik som har lugnande inverkan gör att man blir bättre och bättre på att slappna av. Det finns också särskilda avslappningskassetter och cd-skivor att köpa på apoteket.
  Jag hoppas att de här råden kan hjälpa dig till att slappna av och sova gott annars får du gärna höra av dig igen. Hoppas det går bra.

  Vänliga hälsningar,

  Nina via Helena


Visningar : 1000

Senaste frågorna

Se Alla