user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej! Jag har lite frågor kring några utav frikyrkornas syn på homosexualitet. Kan en medlem i exempelvis Pingstkyrkan, Korskyrkan eller Jehovas vittnen leva som öppet homosexuell? Jag har letat fakta på nätet men på de flesta sidor är budskapet ofta otydligt, vilket jag kan förstå med tanke på att det (i alla fall enligt min åsikt) är diskriminering att utesluta någon på grund av något personen inte kan påverka. Vissa källor säger att man skiljer på personen och sexualiteten och att det är den ”homosexuella livsstilen” som är ”syndig”. Det de menar borde väl då vara att en homosexuell kan vara med i församlingen om de inte lever ut sin homosexualitet – dvs lever i celibat? Är det förresten någon skillnad i synen på homosexuella mellan dessa frikyrkor? Skulle vara tacksam för svar, för tycker det verkar som en väldig gemenskap att vara medlem i en frikyrklig församling, men om man vägrar homosexuella medlemskap känner jag att det går emot mina grundläggande värderingar kring alla människors lika värde och allas rätt att leva värdiga liv.


SVAR

Hej!

Det är svårt att ge dig ett riktigt enkelt och entydigt svar på vilka som accepterar homosexualitet .  Som du påpekar finns det också olika "grader" där en del säger att man kan skilja på "person och sak", och således accepterar homosexuella människor men inte homosexualitet som livsstil.  Det finns en mängd olika samfund och kyrkobildningar, ibland går åsikterna isär också inom de olika grupperna, så att säga att några är för och andra är emot är nog nästan omöjligt.  Också inom Svenska kyrkan som officiellt är "för"  tex samkönade äktenskap, händer det ibland att åsikterna isär om vilken "nivå av acceptans" man kan lägga sig på, och om det är förenligt med vissa olika bibelställen. Frågan hur man tolkar Bibelns  budskap är nog grundläggande  tror jag.  Är man övertygad om att Bibeln, bokstavligen, är Guds ord, och således ofelbart och bara kan läsas och förstås ordagrant, får man ju en helt annan bild än om man tänker att Bibeln är en mer eller mindre symbolisk text där många generationer människors  perspektiv påverkat och format budskapet. 

Jag tror att du måste besöka en församling på ort och ställe och ta del av deras tankar och funderingar innan du kan dig ta ställning till om detta är en gemenskap som kan passa dig. Lite kan man läsa på nätet, annat kan men fråga dem som är där om, men viktigast är alltid ditt eget intryck när du väl kommit dit. Så jag tänker att du får göra som så många andra: prova dig fram! 

Men jag är övertygad om att du med lite tålamod hittar just den församlingsgemenskap som kan passa dig  bra!

Lycka till!

Karin 


Visningar : 1219

Senaste frågorna

Se Alla