user-image
Okänd
Tjej ,13 år

Hej! Är en tjej på 13 år ,fyller snart 14 och väger hela 76 kilo , mår själv jättedåligt över det! Men nästan hela min släkt har ju armmuskler och benmuskler. Men själv så tycker jag att jag är ganska stark! I hela mitt liv har jag varit överviktig och jag undrar om du har några bra tips om hur jag kan gå ner i vikt! Har förstott att man måste röra på sig och sånt. Men man går väll ner i vikt när man växer ochså? För själv tänker jag att all mat är inte nyttigt , all mat är nyttig tänker jag! Bröd , kebab , pasta är sånt onytiggt? Själv så tänker jag ju att allt är nyttigt förutom läsk och godis! Hoppas du kan hjälpa mig , Kram!


SVAR

Hej, tack för att du skickade in din fråga. :)

Det år tråkigt att höra att du mår dåligt över din vikt. Med jag blir glad när du skriver att du tycker att du är ganska stark och att du vill ha tips på hur du kan bli av med din övervikt. Att må bra både psykiskt som fysiskt är viktigt och att du vill ta hand om din kropp är fint. Som du skriver växer du troligen fortfarande och med tanke på din ålder är du mitt i puberteten. Under denna tid händer mycket med vår kropp bla. utvecklas de kvinnliga kroppsdelarna, vilket du kanske redan har märkt. Så kroppen förändras absolut i takt med att man växer. :)

Gällande vad som är nyttigt och inte samt hur man går ner i vikt så är mitt råd kort och gott att man rör på sig och äter bra kost. Jag försöker själv alltid att äta någonting var tredje timme så att ämnesomsättningen hålls igång. Tre huvudmål om dagen: frukost, lunch middag, och tre mellanmål: mellis1, mellis2 och kvällsmat. Sedan försöker jag röra på mig, ca. timme om dagen, allt ifrån promenad till cykling till annan träning. Det finns mat som är mindre och mer nyttig, exempelvis på "onyttig mat" är snabba kolhydrater, socker och mättat fett. Men jag tycker att det är viktigt att man unnar sig, att man tillåter sig själv att äta det där som kanske inte är så nyttigt någon gång ibland.

För att du skall få de bästa råden på hur du kan och om du bör gå ned i vikt, vill jag be dig om att kontakta en läkare/din skolsköterska. Det är viktigt, med tanke på din ålder, att experter hjälper dig med denna viktnedgång så att den inte går överstyr. <3

Hoppas att mitt svar kunde guida dig lite, stort lycka till!

Kram,
Madeleine


Visningar : 1829

Senaste frågorna

Se Alla