user-image
Okänd
Tjej ,14 år

Hej, jag har varit deprimerad i lite över fyra år, de senaste tre utav dessa åren har jag även utvecklat självskadebeteende och haft självmordstankar. Jag har varit mobbad sen 1:an i skolan men detta upphörde när jag bytte skola för två år sedan. Jag bytte på grund utav min brors självmord. Ända sedan dess har min mamma varit väldigt nere och deprimerad. Jag har fått vara hennes mamma istället för tvärt om och hon har även tagit ut sin sorg på mig. Aldrig slag eller så men dumma kommentarer: ”Inte undra på att du ser ut som du gör när du äter så”, ”Snart är du för tjock för att använda den här tröjan” och även mycket om att jag alltid är dålig, korkad och aldrig bra nog. (Jag väger ca 50 Kg och har inte gått upp något på två-tre år, är 165 cm, är jag för tjock?? Jag trodde det var typ standard… Jag tränar också 3 ggr i veckan, handboll) Vi har aldrig pratat om min bror sedan han dog, egentligen så har vi inte pratat mycket alls om något. Hon jobbade 50% de 1.5 första åren efter att min bror dog och jobbar nu 75%. Dock tror hon att jag ska ha A i alla betyg och hon tror att detta inte påverkat mig ett dugg. Detta tillsammans med kommentarerna har resulterat i 3 självmordsförsök de senaste året och kraftig ökning på mitt självskadande beteende. Jag har aldrig berättat om mina problem för någon vuxen jag känner och häromdagen så märkte mamma ett par ärr på min arm. Hon frågade om dem och jag förnekade detta; hon frågade inte något mer då. Nu ber hon mig ha på mig linnen och jag vet inte vad jag ska göra. Jag vill inte bo kvar med mina föräldrar eftersom det får mig att må dåligt och deprimerad. Jag är redo att ge upp. Jag ringde också för en vecka sedan till vårdcentralen för hjälp om mina självmordstankar, självmordsförsök och mitt självskadebeteende. De sa att de ’tyvärr inte kunde hjälpa mig om jag inte gick dit med mina föräldrar’ och de sa att jag skulle komma tillbaka när jag hade blivit myndig. Jag behöver hjälp med: – Min mamma/föräldrar – vill inte bo med dom, vill inte utsättas för dessa kommentarer – Kan man överhuvudtaget flytta ifrån sina föräldrar på grund utav denna anledning? – Vart hamnar jag ifall jag skulle komma ifrån detta ”hem”? – Mitt självskadebeteende och självmordstankar – vill inte leva såhär, har försökt hitta hjälp men jag vet inte vart jag ska vända mig innan det är försent. – Hur bearbetar jag min brors död när jag inte får lov att prata om honom? Tack


SVAR

Hej, tack för att du skriver till oss med din fråga!

Att förlora någon närstående är tungt, väldigt tungt. Det är inte konstigt att du reagerar starkt på det och mår dåligt. Du beskriver också andra saker som är jobbiga, du var tidigare mobbad och din mamma sörjer också, är deprimerad och elak mot dig. Hennes reaktion är inte ovanlig, men det betyder inte att den är ok och ska accepteras. Du har all rätt att bli bra behandlad och respekterad!

Du frågar om du är tjock, och nej, det är du inte! Och du har rätt att behandlas med repekt oavsett vad du väger och hur du ser ut.

Din mamma behöver stöd i sin sorg för att kunna vara en bra förälder. Och du behöver också få stöd så att du kan få må bättre. Du behöver också få prata om din bror.

Det är väldigt bra och modigt att du skickade in din fråga till oss. Jag önskar att du skulle våga berätta hur du har det för någon vuxen i din närhet. Kanske finns det någon i skolan som du litar på och kan berätta för? Eller en fritidsledare, kompis förälder eller kuratorn? Du kan också kontakta din ungdomsmottagning.

Angående din fråga om att kunna flytta hemifrån tror jag att det är bäst att du tar kontakt med socialtjänsten.Jag vet att om man är under 15 år så behöver dina föräldrar vara med på möten med socialtjänsten. De är också med och bestämmer om du ska placeras i en fosterfamilj. Båda dina föräldrar måste godkänna det. Du får en handläggare från Socialtjänsten som är din kontaktperson, som du och dina föräldrar kommer att träffa och prata med, som så småningom hittar en familj du kan bo med, ser till att du har det bra i ditt nya hem. De kommer och hälsar på och ser till att du har kontakt med dina egna föräldrar.

Ge inte upp, utan fortsätt att söka hjälp. Vi på nätvandrarna är också ute och chattar, lägg till oss om du vill. Vårt schema hittar du på natvandrare.fryshuset.se

Ta hand om dig!


Visningar : 1391

Senaste frågorna

Se Alla