user-image
Okänd
Tjej ,12 år

Hej det är så att min bästis känns liksom inte som det vi ”diskuterar” ofta som hon kallar det men jag tycker snarare att vi bråkar,vi bråkar ofta sen så brukar hon alltid ångra sig och sen om inte jag har blivit vän med henne efter ett tag när hon vill bli det så brukar lärare gå fram till mig och säja att hon ångrar sig och bla bla bla men det är väldigt irriterande jag struntar i om hon inte har nån att vara med om hon inte är kompis med mig för hon har vart så taskig mot mig förut ,jag är säker på att snart så kommer lärarna komma fram till mig igen .inte nog med det så händer det saker helatin och min pappa ska hamna i fängelse vet inte när och vet inte vrf. och så och så¨är jag så deprimerad helatin och skär mig,och jag fick min mens den andra och mår jättedåligt nu och är sur typ helatin och nu så har jag bara en kompis att vara med på fritiden.


SVAR

Hej,

Tack för att du skrivit till oss. Jag börjar med att ta upp det som oroar mig mest och det är att du är deprimerad och skär dig för att minska din ångest. Det är värt att ta på allvar och det finns hjälp att få. Finns det någon vuxen i din skola som du känner och litar på? Du kan också söka upp din närmaste ungdomsmottagning och den kan du hitta på umo.se. Där finns det olika personer som du kan prata med och få stöd av. Du håller också på att komma in I puberteten och då är det inte alls ovanligt att man mår dåligt men när du skriver att du skär dig så måste du träffa någon vuxen du kan få professionell hjälp av.

En del av ditt dåliga mående kan också ligga i att du vet att din pappa snart ska spendera en tid I fängelse, det skulle vem som helst tycka vore jätte jobbigt.Du kanske kan prata med din pappa om hur du känner inför det, det tror jag ni båda skulle må bra av.

Om du mår mera dåligt veckan innan och under mens så är det väldigt vanligt bland kvinnor och kallas PMS. Det innebär ökad hormon verksamhet. Det kan påminna om en lättare depression och man kan känna sig instabil, irriterad och orolig.

Angående dina bråk med din bästa vän kan det vara så att ni umgås lite för mycket med varandra och då är det lätt att man blir irriterade på varandra. Du skriver att hon har varit taskig mot dig ett antal gånger så jag tycker att du ska försöka prata med henne och kanske ta en liten paus i er vänskap. Jag tror också att det skulle vara bra för dig att träffa lite nya vänner att umgås med. Och om ni umgås i grupp och din bästis vill vara med nöter ni inte lika mycket på varandra.

Men som sagt, det viktigaste just nu är att du tar hand om dig själv och träffar en kurator (eller någon annan vuxen) som kan hjälpa dig att må bättre igen.

Skriv gärna tillbaka till oss så att vi vet hur det går för dig.

Hälsningar Nina via Helena


Visningar : 1186

Senaste frågorna

Se Alla