user-image
Okänd
Tjej ,15 år

Hej, jag är en tjej på 15 vårar och väger för tillfället 99 kilo till mina 169cm. Jag har hela mitt liv haft problem med min övervikt och sen jag började på en ny skola i 6:an då jag vägde ca 63 kilo gått upp i väldig fart. Har dessutom provat på att gå på diet men jag klarade inte det.. ( saknade smaken av kött :P ) Jag går på gym i alla fall 4 ggr i veckan och har nyligen börjat äta 1/4 av vad jag åt innan, dessa måltiderna innehåller till viss del bara en köttbit och lite grönsaker och ett glas vatten. Jag har dessutom slutat äta onyttigt vilket var väldigt svårt att sluta med eftersom jag brukade tröstäta för att jag skämdes över hur jag ser ut. I alla fall, jag vill gå ner 15 kilo på 4 månader, anledningen till det är att jag ska börja gymnasiet till höst och hade gärna velat göra ett nytt intryck på nya medmänniskor. Jag gör inte det för att de ska gilla mig utan för att jag inte vill gömma mig i stora pösiga kläder längre utan jag vill kunna gå i shorts och linne utan att behöva ha tights och munkjacka på mig och skämmas. Jag hade varit sjukt tacksam om ni hade kunnat svara så fort som möjligt. (som sagt man blir lite desperat efter ca 12 års övervikt)


SVAR

Hej där,

Tack för din fråga. Jag kommer svara vad jag tycker du ska göra på det mest hälsosamma sättet enligt mig, sedan får du välja själv om du vill ta till dig det eller inte. Jag är starkt emot att minska ner på portioner eller dieter för att gå ner i vikt. Det gör att kroppen försätter sig i ett sparläge kan man säga, och tror att du står inför svält. Som du också beskriver själv, är det ofta svårt att hålla en diet långsiktigt. Det man många gånger glömmer i diskussionen om drömvikt är att det är minst lika farligt att rasa i vikt och tär på kroppen, likväl som att ha en under- eller övervikt. 

Jag tror att det bästa sättet att få en hälsosam vikt, är att gå tillbaka till grunden. Ta reda på varför du tröståt, och varför du egentligen gick upp i vikt från första början. Det verkar ha en sammankoppling med att du bytte skola, som jag förstår det. Det du har gjort nu, med det mål du satt upp, är jättebra. Det innebär ca 1 kilo i veckan, och om man har en övervikt är det alldeles lagom för kroppen att mäkta med. Jag förstår att det kommit till en punkt att du är desperat, efter 12 års övervikt. Men om vi sätter punkt för det här och nu, och använder desperationen till något bra, tror jag du kan lyckas. Använd den som en sporre att klara det. 

Jag tror, vilket kan låta konstigt, att du egentligen äter för lite. Försök lägga till någon bra fettkälla, som avocado, lax, nötter, oliv- eller rapsolja. Stek gärna kött i kokosfett. Kroppen behöver få i sig fett, för att "våga" förbränna det, annars sparar den på det fett som finns, om man inte tillför det. Förutom det är fett bra för att vissa vitaminer är fettlösliga, så om du äter sallad, ringla alltid på lite olja, så tillgodoser du kroppen allt nyttigt i grönsakerna. Är tre mål mat om dagen, frukost, lunch, middag och två mellanmål, så håller du dig på en normal blodsockerkurva. Det är jättebra att du fått bort onödigt tröstätande, även om det i framtiden inte kommer vara skadligt för dig att äta något "onyttigt" då och då. 

Det som även ska till är någon form av förbränning och jag tycker att morgonpromenader är bra, om du har tid och möjlighet nu i sommar?

Jag vill förtydliga att detta är tips mot en hälsosam vikt. Oavsett vem som läser denna fråga, så mår alla bra av att äta en normalkost fördelad över dagen och att röra på sig. Om du vill ha mer ingående tips, vill jag vet mer om just dig, så då kan du gärna maila mig på annesofie@foreningentilia.se. Jag tror som sagt att du kan vända din desperation till motivation, och hitta ett sätt att må bra över dig själv och jag önskar dig varmt lycka till!

Annso


Visningar : 1581

Senaste frågorna

Se Alla