user-image
Okänd
Kille ,17 år

Hej, nu är det ju så att mitt första, eller ja andra gymnasie år går mot sitt slut, och som alla säkert vet så är ju NP igång och allt det där. Men det här året har jag bara blivit utfryst, puttad och helt generellt mobbad för att jag har social ångest, och inte tycker om att stå i centrum. Först så var det bara tappande med benen, eller att mina händer skaka, och när de lade märke till det här så började de slänga taskiga kommentarer varje gång jag försökte säga någonting, de fällde mig om jag skulle upp och hämta något och en massa andra hemska grejer. Så gradvis så blev jag mer och mer inåtriktad, och varenda ställe jag går in på nu, buss/klassrum/matsal etc, och hör någon skratta eller titta på mig så mår jag alltid jättedåligt, för att det känns som om det handlar om mig, även om det kanske inte gör det. Är i kontakt med både kurator och skolläkare, och inväntar psykolog för utredning. Men jag känner mig inte bara mobbad av mina klass”kamrater”, utan även min Svenska lärare har gett mig massor med skäll etc för att jag är trött på hennes lektioner, när jag förklarat att jag inte sover bra pga olika skäl flera gånger. Kurator och Skolsyster har pratat med henne, och förklarat att hon ska försöka vara förstående. Så nu när NP muntligt är imorgon, så tog jag henne åt sidan och frågade om jag fick prata lite med henne om provet, så vi gick ut i korridoren, där en av tjejerna i min klass satt, och hon vägrade låta mig prata på kontor eller längre bort i korridoren, och jag som skulle förklara att jag verkligen inte klarar av helklass muntligt, med tanke på det jag gått igenom, och frågade om jag kunde göra det med bara 1-2, eller bara för henne. Hon ger mig inget svar utan säger bara att jag ska vara här imorgon, och nu är jag jätte rädd att hon kommer sätta mig i helklass, eller med de tjejerna som inte gjorde det idag, och de har trakasserat mig ett flertal gånger över sms, vilket hon också vet om. Så min fråga är om en lärare kan tvinga mig att stå i helklass, eller framför folk som trakasserar mig, när de sätter de med dyslexi i grupper av 2-3, men jag, med tanke på min sociala ångest och generellt mentala illamående pga klassen fortfarande kan sätta mig inför helklass/mobbare, fastän hon har fast kontakt med all skolhälsopersonal jag träffar? Hon respekterar aldrig att jag har det svårt, och det får mig till att må ännu sämre. Och att fundera på att skolka ett nationellt prov, pågrund av en lärares dåliga attityd mot mig och mina problem, ska ju inte hända någonstans någon gång.


SVAR

Hej!

Du berättar hur de i klassen trakasserar dig och är elaka mot dig och det har skolan största ansvaret i att stoppa. Du har rätt att vara den du är, utan att bli illa behandlad av andra. Jag är lite nyfiken på hur de andra lärarna du har i skolan om hur de agerar mot dig? Det vore ju bra om du pratade med andra lärare också, så de förstår varför du har det tufft just nu. 

Det låter ju i alla fall som att du har lite stöd av skolhälsovården och att de verkar förstå dig en del. Det är väldigt bra, för det är inte alla som har det. Det är väldigt empatilöst av din lärare att behandla dig sådär och att inte ens kunna se sambandet med hur du mår med din trötthet på lektionerna. Att skälla på dig leder ju ingen stans, för det är ju inte ditt fel till att det blivit såhär.

När det gäller din fråga om att redovisa i helklass på Nationella proven, så är det ju så att nationella är väldigt speciella. Det är egna regler än vad skolan har, det är skolverket som har bestämt regler på hur proven ska gå till. Just nu är det så att de med diagnoser tex dyslexi som du nämner får regler som ska kunna anpassa dem, så de lättare ska klara proven. "Vissa delprov genomförs i grupp, till exempel det muntliga delprovet i svenska. När det finns behov kan ett muntligt prov genomföras i en mindre grupp än hel- eller halvklass." står det under skolverkets sida kring proven. Det är alltså ganska otydligt, vad som menas med behov. Det är en bedömningsfråga. Men jag tycker ni borde ha ett till samtal om detta. Du borde få göra det inför ett mindre antal elever. 

Däremot när det gäller andra skoluppgifter och undervisning, så har du rätt till att få extra hjälp och stöd både på lektionen och kring läxor. Det ska din skola erbjuda dig och är något som du kanske borde ta upp med kuratorn eller andra lärare du har kontakt med. Då ska du inte behöva redovisa inför helklass när det gäller andra skolarbeten ni har.


Visningar : 1373

Senaste frågorna

Se Alla