user-image
Okänd
Kille ,13 år

Hej! I höst ska jag bytta skola och behöver tips och råd för att skaffa nya kompisar! Hur ska jag se att de gillar mig? I skolan är jag helt mig själv, jag säger mina åsikter vid rätt tillfälle men det leder ofta till bråk… Och det är det jag är lite rädd för! Jag är också ganska blyg. Kan det bero på det? Jag vågar inte att prata med ngn på skolan om detta! Vad ska jag göra?


SVAR

Hej!

Jag förstår din rädsla över att vara ensam även i höst. Den rädslan bär väldigt många på. Det man kan göra är ju att öva upp sin självkänsla och självförtroende, så att din blyghet minskar. Jag är lite nyfiken på vad det är du menar att du säger/gör när det ofta blir strul/bråk med andra. Det är ju lite svårt att säga om ditt fall, för det kan ju vara så att du omedvetet irriterar folk om du kanske alltid är rak eller så kanske det handlar om tonläget som du säger åsikten på. Men samtidigt får jag inte riktigt ihop detta med tanke på att du även är blyg. Det kan ju även handla om de andra, att de inte kan respektera andras åsikter. Jag behöver helt enkelt få mer bakgrund för att kunna bedöma det bättre. Jag tycker du ska fråga lite folk hur de uppfattar dig, för detta är ju ett problem man inte ser själv.

Det finns ju tyvärr ingen mall för "såhär får du kompisar", även fast man önskar det. Hur man ser att de gillar dig, kan yttra sig på många olika sätt, men mest handlar det ju om att de försöker få med dig i gemenskapen, lyssnar och respekterar dig. 

Jag tror dock att det mesta kommer lösa sig när hösten verkligen kommer och du börjar i nya skolan. Det är ju ingen idé att redan nu förutse att det blir lika dant i höst som det är nu. Sommaren kanske gör att du även stärker dig själv mer. Men att öva på sin självkänsla vinner man alltid på. Det finns självhjälps böcker av Mia Törnblom som du kan läsa kring det. Men om det är så att det blir lika dant i höst, då tycker jag du ska ta kontakt med kuratorn på skolan, så kan den hjälpa dig. Du kan ju även använda internet för att skaffa nya vänner på. Finns många olika sidor att lära känna nytt folk på.

Lycka till och skriv gärna igen!


Visningar : 1311

Senaste frågorna

Se Alla