user-image
Okänd
Tjej ,11 år

Hej, jag får jätte lätt damp, T.ex så kan jag börja skrika och så på mathelektionen, Och alla retar mig och försöker reta upp mig för jag är ” söt ” när jag får damp, Något tipps hur man kan lugna ner dig?;(


SVAR

Hej, tack för att du skickade in din fråga :)

Först vill jag bara säga att jag inte helt förstår om det är så att du har damp, eller om du menar att du får utbrott som du inte kan hantera.

Förkortningen DAMP står för Dysfunktion i fråga om Aktivitetskontroll och uppmärksamhet, Motorik-kontroll och Perception. DAMP är en kombination av ADHD-symptom (uppmärksamhet/koncentrationsstörning/hyperaktivitet/impulsivitet) och DCD-symptom (motoriska-perceptuella svårigheter). DAMP är alltså en form av neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och diagnosen ställs av en läkare efter en grundlig utredning. Så vill du utredas för detta föreslår jag att du kontaktar din läkare/vårdcentral. :)

Tillbaka till din fråga om hur man kan lugna ner sig.. Jag förstår att du upplever att utbrotten är jobbiga att hantera. Men det är viktigt att du vet att det i många fall bara är ett uttryck för vår utveckling, framförallt i starten av puberteten då kropp och knopp utvecklas snabbt och tankar och känslor inte alltid hinner med. I dessa lägen skapas ofta ett kaos och utbrott är vanliga, så var det iallafall för mig. Förmodligen kommer dina utbrott att minska och med tid kommer du att hitta olika sätt att hantera dem. Om inte detta sker, så råder jag dig till att ta en läkarkontakt för att utesluta ev. DAMP/ADHD och liknande. Men först och främst tycker jag att du skall tänka på det som en naturlig del av vår utveckling, vi går alla igenom denna fas men under olika perioder, nästa år kanske det är en annan tjej i klassen som får utbrotten.

Lite konkreta tips på hur du kan hantera utbrotten kommer här:

När du känner att något/någon triggar igång dig så ta en promenad eller lyssna på någon härlig musik. Ta en paus från det som känns jobbigt.
Tänk på att reaktioner är bra, men vi kan försöka att begränsa dem, istället för att skrika på mattelektionen kanske du kan skriva ner känslorna. Det är viktigt att dem får komma ut, men man kan välja hur man släpper ut dem.
Träna och rör på dig, för mig brukar det alltid funka, det släpper ut en massa tankar och känslor.

Försök att ha lite is i magen, framförallt när utbrotten kommer. Tänk på att det är en reaktion som kroppen behöver få ut och att det är naturligt att reagera och visa sina känslor. :)

Kram Madeleine

Visningar : 1486

Senaste frågorna

Se Alla