user-image
Okänd
Kille ,14 år

Hej! Vi på min skola fick idag besök av någon från polisen som pratade om brott. Kom då till punkten om sex med minderåriga, som man tom kunde få fängelse för. Hon sade att om den ena är femton och den andra är fjorton så begår den som är femton ett brott, och kan få fängelse. Och då tänkte jag oroligt inom mig själv: ”Men jag och min flickvän som har ca 6 månaders åldersskillnad, (jag fyller år nu i juni och hon i början av december) Betyder det då att jag kan få fängelse, bara för att vi har sex för att vi vill ha det, för att vi älskar varandra?” Så min fråga är, kan jag straffas/få fängelse för att jag har sex med min flickvän (båda vill) som inte fyllt femton än, men som snart ska fylla det?


SVAR

Hejsan och tack för din fråga! 

Är många som skriver in med samma fundering som du. 

I Sverige finns det en lag som säger att en person över 15 år inte får ha sex med en person under 15 år. Lagen är till för att skydda unga personer från att bli sexuellt utnyttjade.

På ungdomsmottagningen på nätet,umo.se, kan en läsa "att det avgörande är framför allt sånt som hur stor åldersskillnaden är, skillnaden i utveckling mellan personerna och om det varit helt frivilligt. I regel döms inte en 16-åring som har haft sex med en 14-åring om det är tydligt att det var helt frivilligt där båda varit med på det.(...) För att det ska bli en polisutredning eller rättegång måste det göras en anmälan till polisen. Vilket det i de flesta fall aldrig är något som görs. När det händer beror det oftast på att funnits speciella omständigheter som gjort att det blivit en anmälan.

I Sverige kan en inte straffas eller får fängelse om en är under 15 år, det är alltså inte olagligt eller straffbart att ha sex om ni båda är under 15 år. När du sedan fyller 15 år och hon fortfarande är 14 år, så är det inte straffbart så länge det tydligt framkommer att det inte har skett ett övergrepp. Lagen är inte tillför att straffa två unga personer som är kära och tillsammans har kommit överens om att ha sex. 

På umo.se, kan du läsa mer om hur lagen ser ut.

Ta hand om dig! 

Amanda 


Visningar : 2676

Senaste frågorna

Se Alla