user-image
Okänd
Tjej ,20 år

Jag har dålig självjänsla och är ofta ledsen och känslig. Hur kan man bli stark


SVAR

Hej!

Vilken bra fråga du ställer! Hur blir man stark och får bättre självkänsla? Det är inget man kan trolla fram men nog finns det några knep. Jag kan dela med mig av några som jag tror kan funka, men var medveten om att om du verkligen vill jobba med dig själv och din självkänsla så är det just vad det är - ett jobb! Det händer inte över natten.

Du kan titta över vem du spenderar tid med. Var bland människor som bygger upp dig, uppmuntrar dig, verkligen bryr sig om dig och som du får energi av.

Finns det någon du kan prata med när du känner dig ledsen? Eller kan du skriva ner känslorna, i dagboksform, eller som dikter, så att du inte går och bär på känslorna, utan du får släppa ut dem.

Hitta något du är bra på och gör det till din hobby, något du gör för att må bra. Ta tid till det under veckan så att du får njuta. Det kan vara saker som att sporta, träna, laga mat, baka, rita, sy, sjunga, spela instrument t.ex..

En annan viktig grej: Jag tror att vi är bra som vi är, fina och värdefulla för att vi är de vi är, inte utifrån vad vi presterar eller kan. Tänk om du kunde känna så om dig själv, att du duger! För det tror jag att du gör!

Känslighet kan också vara en bra grej! Du är en känslig person, vilket kan betyda att du är en god medmänniska och en bra lyssnare. Försök att hitta hur du är som vän, kanske kan du använda din känslighet för att hjälpa andra, visa empati t.ex.

Om det känns som att ledsna känslor tar över ditt liv så tycker jag att du ska fundera på att träffa någon du kan prata med, en kurator, psykolog eller terapeut. De kan hjälpa en att komma ur negativa tankebanor.

Kram och lycka till!


Visningar : 1503

Senaste frågorna

Se Alla