user-image
Okänd
Tjej ,18 år

Hur gör man för att jobba upp ett självförtroende man inte har? För att starta mitt liv behöver jag det, men det känns som att det aldrig kommer komma.


SVAR

Det finns många olika sätt och knep för det. En variant är att göra en lista på saker man gjort bra eller lyckats med, som man inte alls trodde man skulle klara av. Kanske du fick godkänt på ett prov och du var säker på att du skulle få underkänt, skriv då ner det på en lista. Kanske du vågade att prata inför en större grupp människor, som du inte trodde du skulle våga, skriv ner. Ju längre listan blir, ju mer uppenbart är det att du faktiskt klarar mer än vad du själv tror. Listan sätter du sedan upp där du ser den varje dag, kanske vid spegeln eller vid sängen. 

Om du är blyg och vågar knappt prata/hälsa på personer, så skulle din uppgift kunna vara att säga hej till minst 5 personer under en dag. Sedan kan man höja siffran till 10 när man känner att man klarar av 5 st.

Du kanske har något du brinner för, någon hobby, ämne eller fritidsaktivitet som du känner att du är bra på. Gör en lista på allt du tycker du kan inom det området. Hitta nya utmaningar för dig inom det området och utveckla dig inom det.

Allt handlar alltså om att öva och att utsätta sig för det man inte tror man klarar av. Att börja långsamt och sedan höja sakta med tiden olika utmaningar. Detta är något som tar lång tid att öva upp, det går inte att förbättra på bara en vecka. Både självkänsla och självförtroende är en färskvara, vi måste alltid jobba med att bevara och förbättra detta hos oss själva. Vad jag menar är att man kan inte sluta jobba med detta bara för att det känns bättre en period. Det finns även en del självhjälpsböcker för detta, som du kan söka upp.


Visningar : 1162

Senaste frågorna

Se Alla