user-image
Okänd
Tjej ,17 år

Hej! Jag fyller nu 17 år i december, och har träffat en kille för ett tag sen. Jag bor i jönköping och han i karlstad( han fyller 19)och vi har pratat farm och tillbaka om att flytta ihop. Har försökt prata med mina föräldrar om detta medans min pappa förstår mig mer än vad min mor gör. Mor min är mer rädd för vad jag ska göra om det skulle ta slut med denna killen, vilket jag har försökt förklara för henne hur jag ska göra. Antingen så stannar jag kvar tills jag e färdig pluggad eller så flyttar jag hem. För när jag väl är hos min kille så är vi oftast i hans lägenhet i garage ungefär 1 vecka, vilket vi klarar av bra både med mat och med städning osv. men tyvärr så får man inte bo på industiområde vilket är synd för vi trivs där. min fråga nu då är , skulle socialen kunna hjälpa oss ekonomiskt med en lägenet? För min tanke är att jag ska söka jobb samtidigt som jag pluggar och han tar studenten nästa år, så han får jobb direkt efter. Tänkte om dom kunde hjälp oss ekonomiskt så länge? tills man kan lösa det mesa själv?


SVAR

Hej!

Ledsen för sent svar...först vill jag bara säga att din mamma verkar helt normal som oroar sig! :) Svårt kanske men jag tror man ska vara rätt glad att ens mamma bryr sig. Sen förstår jag att det kan vara jobbigt också! Men jag tror hon verkar mån om att det går bra för dig och att du inte tar några förhastade beslut. Det är bara bra att tänka igenom saker eller hur? Jag tycker det verkar som att du gör det, det kanske bara tar lite tid för din mamma att vänja sig vid att du verkligen vill flytta hemifrån mer permanent!!

Angående socialen så vet jag att de inte bidrar med pengar om du studerar, då anser de att du kan klara dig på studiemedel eller andra studiestöd. Är du under 18år ska dina föräldrar försörja dig säger Socialstyrelsen. Så här står det på deras hemsida socialstyrelsen.se:

Vad gäller om jag är ung och vill flytta hemifrån?

Enligt lagen är föräldrar skyldiga att försörja sina barn tills de fyller 18 år. Om du fortfarande går i skolan (gymnasiet) när du fyller 18 år förlängs skyldigheten. Den gäller då tills du gått ut skolan, men inte efter du fyllt 21 år.

18–20-åringar som inte går i skolan kan alltså söka ekonomiskt bistånd för egen del. Men ungdomar har inte någon självklar rätt till bistånd till kostnader för eget boende. Ungdomar som vill flytta hemifrån får bara hjälp till bostadskostnader när det finns starka skäl för flyttningen, till exempel hälsoproblem. Man räknar med att ungdomar inte flyttar hemifrån förrän de kan betala för boendet själva.

Hoppas detta hjälper lite med dina planer? Det verkar som om socialen tycker att du ska bo hemma tills du är 18 i alla fall. Din pojkvän är ju myndig, så lite annorlunda för honom, men om han studerar så förväntas han klara sig med studiebidrag/studielån verkar det som.

Lycka till och ta hand om dig. AVisningar : 1934

Senaste frågorna

Se Alla