user-image
Okänd
Tjej ,16 år

Hej Annesofie. Jag har haft en ätstörning i nästan 3 år nu. Varje dag så tänker jag på om jag ser tjock eller smal ut, hur mycket jag väger och om mina muskler syns tillräckligt mycket. Ytterst sällan känner jag mig nöjd med mig själv. Detta har gjort till att jag ständigt försöker att ha kontroll på maten och på vad jag stoppar i mig, och det är så sjukt jobbigt att jämt behöva tänka på det. Varje gång när suget blir för starkt blir det istället att jag hetsäter, och då kan jag verkligen äta ofattbart mycket. Jag skäms nå så otroligt, eftersom att alla i min omgivning verkligen tror att jag är väldigt hälsosam. Det är också ganska knäppt att jag själv håller på och predikar om hur man ska äta och så för att må bra… Det syns inte på mitt utseende att jag har en ätstörning, eftersom att jag ändå tränar ganska mycket. Men ätstörningen, kontrollbehovet och den konstanta känslan av misslyckande gör att jag helt tappar livsglädjen. Jag är verkligen jätterädd för att hamna i en depression som jag själv har orsakat. Jag vet att jag egentligen duger som jag är, folk tycker inte att jag behöver ändra på mig utan att jag är fin som jag är. Men grejen är att jag inte är tillräckligt fin i för mig själv. Den här ätstörningen gör mig så arg. Jag hatar att ständigt känna som att jag blir tjock så fort man äter något ”osunt”. Men det är själva hetsätningsattackerna som gör att jag mår riktigt dåligt. Även om jag VERKLIGEN inte vill hetsäta, så händer det gång på gång på gång, och det knäppa är att jag är fullt medveten om vad jag gör. Men efter att ha haft sån extremt hård koll på vad och när jag äter, så blir hetsätningen som en befrielse från alla regler. Egentligen är det inte maten jag vill ha, utan känslan av BEFRIELSE. Nu till min fråga; kan du förklara för mig hur man äter normalt och sunt? För det har jag helt fullkomligt glömt bort… Tack så mycket för att jag fick skriva det här. Jag vill verkligen bli frisk.


SVAR

Hej,

tack för din fråga. Jag tycker du är otroligt stark som trots att du känner som du gör och har gjort det i nästan 3 år avslutar den här frågan med att du verkligen vill bli frisk. Det är väldigt bra gjort. Du beskriver också din känsla och hur det är att leva med en ätstörning väldigt pricksäkert, och jag hoppas att jag kan ge dig några svar. 

Till att börja med är vi ju alla individer och jag tycker det är svårt att ge ett rakt svar på hur du ska få igång ätandet igen utan att veta mer om dig. Att äta normalt och sunt är nog olika för alla, men en grundregel är att äta frukost, lunch och middag. Går det att få in ca två mellanmål till det är det bra. 

Det jag också vill påminna om är att det finns hjälp att få, vilket du säkert redan vet. Som du själv nämner syns det inte alltid utanpå att man har en ätstörning eftersom det handlar om hur man tänker om sig själv och ätande. Allt det går att få hjälp med. Känner du att du vill ta tag i det själv och eftersom du hetsäter, tror jag att det för dig handlar om att äta mer och riktig mat när du äter. Det gör att du blir mätt, att ditt blodsocker håller nivå och att du inte blir sugen så du sedan hetsäter. Förutom maten han det vara bra att försöka få koll på hur man ser på sig själv. Två böcker som jag verkligen rekommenderar som man kan använda sig av som självhjälp är "Mattillåtet" av Gisela van der Ster och "Lev med din kropp (Om acceptans och självkänsla)" av Ata Ghaderi och Thomas Parling.

Om du behöver mer stöd finns jag på Tilia, foreningentilia.se

Stort lycka till/Annso


Visningar : 1194

Senaste frågorna

Se Alla