Frågor och svar om klassresa

29 Aug 2014, 12:00 166

Jag vill inte åka på klassresan!

Tjej, 14 år
Question


Hej! Detta är mer som ett problem än fråga och är ny här så vet inte riktigt vem jag ska fråga osv. Men problemet är det att det är klassresa nästa vecka, och jag vill absolut inte med. Det finns nog ingen förklaring till varför jag inte vill. Antingen att jag inte trivs i min nya klass eller att jag kommer ha mens då, och att jag är utseendefixerad och man hinner knappt sminka sig eller något när vi är på resan för våra planer sitter med tiden ganska nära. Så man får liksom ingen fritid. Jag vill typ bli sjuk innan resan så jag slipper det hela. Men min mor vet om att jag inte vill på klassresan, hon säger att jag ska "bita ihop", men jag vill inte alls på den där klassresan. Vill inte heller prata om detta med min klassföreståndare/lärare. Vad ska jag ta mig till?

Svar
Helena Meyer
Föreningen Tilia

Hej, och tack för att du skriver till oss med dina funderingar.

Det här med klassresor är inte lätt. Oftast har man ju inte valt sina klasskompisar, och att tvingas tillbringa mycket tid med dem kan vara jobbigt. Särskilt om man som du inte trivs i klassen. Det är viktigt att komma ihåg att det MÅSTE inte bli jobbigt. Det kan istället bli det som gör att du gillar din klass mer och känner dig mer hemma. Hur lång är klassresan? Om det bara är några dagar så kanske du kan stå ut?

Jag tror att en idé kan vara att faktiskt berätta för klassföreståndaren att du tycker att det är jobbigt med resan. Kanske kan hen stötta dig lite? 

Jag förstår att det kan kännas jobbigt att inte ha möjlighet och tid att fixa till sig som man är van, särskilt när det är tillsammans med folk man inte känner så väl. Men försök tänka att det bara är för en kort period. 

Vissa av svaren på Ungdomar.se är inte dagsfärska. Exempelvis så förbättras ständigt läke- och preventivmedel, så de svar vi har kan till viss del vara inaktuella. Stäm alltid av med din ungdomsmottagning, apotek eller sjukvårdspersonal. Upptäcker du felaktig information blir vi jätteglada om du rapporterar detta till oss så att vi omgående kan lägga in korrekta uppgifter.

Ställ en egen fråga till mig

Visa mina övriga svar